Tulpini noi de bacterii au fost descoperite la bordul Stației Spațiale Internaționale

„Menajeria” de bacterii și fungi este într-o continuă dezvoltare, și se pare că nici Stația Spațială Internațională (ISS – International Space Station) nu face excepție. Cercetătorii din Statele Unite și India, care lucrează cu NASA, au descoperit patru tulpini de bacterii care se dezvoltaseră în diferite zone ale stației, trei dintre acestea complet necunoscute domeniului științific, cel puțin până la ora actuală. Trei dintre cele patru tulpini au fost izolate în 2015 și 2016 – una a fost găsită pe un panou deasupra stațiilor de cercetare ale ISS, a doua în cupolă (turnul de control), iar a treia pe suprafața mesei. A patra tulpină a fost izolată dintr-un vechi filtru HEPA, care a ajuns înapoi pe Pământ în 2011.

A fost identificată specia Methylorubrum rhodesianum

Potrivit cercetătorilor, toate cele patru tulpini aparțin unei familii de bacterii din sol și apă dulce, fiind implicate în fixarea azotului în plante, cu rol de protecție împotriva agenților patogeni. Așadar, este vorba despre bacterii bune. Dacă vă întrebați, însă, cum au ajuns aceste bacterii pe Stația Spațială Internațională, gândiți-vă doar că astronauții își cultivă singuri plante pentru a se putea bucura de alimente proaspete, așa că nu este nimic surprinzător. Una dintre tulpini – cea descoperită în filtrul HEPA – a fost identificată ca făcând parte din specia Methylorubrum rhodesianum. Celelalte trei au fost secvențiate și s-a descoperit că toate aparțineau aceleiași familii, neidentificate anterior, iar tulpinile au fost denumite IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 și IIF4SW-B5.

Probele au fost supuse testelor genetice

Echipa condusă de geneticianul Swati Bijlan, Universitatea din California de Sud, a propus numirea noii specii Methylobacterium ajmalii, după Ajmal Khan, un cunoscut om de știință indian în domeniul biodiversității. Această nouă descoperire este, de asemenea, strâns legată de o specie deja cunoscută, numită M. indicum.

„Pentru a cultiva plante în locuri extreme, în care resursele sunt minime, izolarea microbilor noi care ajută la promovarea creșterii plantelor în condiții de stres este esențială”, au explicat doi membri ai echipei, Kasthuri Venkateswaran și Nitin Kumar Singh. Având în vedere că știm deja că acești microbi pot supraviețui condițiilor dure ale ISS, echipa a supus cele patru tulpini analizelor genetice.

Comparații cu tulpinile de pe Pământ

Ansamblul secvenței genomice a acestor trei tulpini va permite caracterizarea genomică, comparativ cu tulpinile de pe Pământ, în studii viitoare. Acest aspect va contribui la identificarea factorilor determinanți genetic, care ar putea fi responsabili de cultivarea plantelor în condiții de microgravitație, contribuind astfel la dezvoltarea culturilor autosustenabile pentru misiunile spațiale ce vor avea loc în viitor.

Cercetările trebuie continuate

Cercetătorii au descoperit că una dintre tulpinile ISS – IF7SW-B2T – deține o genă a unei enzime esențiale pentru citokinină – o clasă de substanțe ce promovează diviziunea celulară în rădăcinile și lăstarii plantelor. Cercetarea trebuie continuată, deoarece 1.000 de eșantioane au fost deja colectate de pe ISS, dar se așteaptă întoarecerea pe Pământ. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Frontiers in Microbiology.

Sursa: sciencealert.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.