Plămânii s-ar putea regenera dacă oamenii renunţă la fumat

Cercetătorii britanici afirmă că plămânii oamenilor au abilitatea de a vindeca mutaţiile canceroase cauzate de fumat, doar în cazul celor care se renunţă la acest viciu.

Oamenii de ştiinţă au examinat celulele pulmonare ale unor copii şi adulţi care nu fumaseră niciodată şi le-au comparat cu cele ale unor fumători şi foşti fumători pentru a descoperi mutaţii ale ADN-ului. Astfel, au fost descoperite mii de mutaţii în celulele aparținând fumătorilor şi foştilor fumători, inclusiv mutaţii care pot cauza cancer. Cu toate acestea, a fost decoperită o cantitate variată de celule la foştii fumători.

Persoanele care renunţă la fumat pot reduce riscul de cancer pulmonar

Cercetătorii au observat că celulele persoanelor care fumaseră mai mult de zece ani şi care renunţaseră la acest obicei erau normale. Acest lucru sugerează ca celulele pulmonare ale acestor persoane s-au regenerat, însă acest aspect nu a fost valabil şi pentru fumătorii actuali.

În acest studiu experimental s-a utilizat secvenţierea genetică şi au fost implicate 16 persoane, cărora le-au fost prelevate celule pulmonare. Secvențierea genetică este o tehnică ce permite cercetătorilor să studieze moleculele individuale de ADN care alcătuiesc celulele.

Plămânul artificial care ar putea ajuta bebeluşii născuţi prematur

Printre cele 16 persoane s-au aflat 3 copii, 4 persoane care nu fumaseră niciodată, 6 foști fumători și 3 fumători actuali. Celulele individuale ale fiecărei persoane au fost cultivate separat pentru a forma colonii suficient de mari și a efectua secvențierea întregului genom. Astfel, oamenii de ştiinţă au obţinut rezultate ADN provenite de la 632 de celule individuale prelevate din plămânii acestora.

Rezultatele studiului

În urma testelor, cercetătorii au descoperit că vârsta și istoricul fumătorului au crescut numărul de mutații în celule, astfel:

  • nefumătorii au înregistrat în medie de 22 de mutaţii în fiecare an;
  • foştii fumători au avut în jur de 2.330 de mutaţii pe celulă, comparativ cu nefumătorii;
  • fumătorii activi au avut în jur de 5.300 de mutaţii pe celulă faţă de nefumători.

În plus, aproximativ 20-40% din celulele foştilor fumători au avut același nivel de mutații pe care le-ar fi avut orice persoană nefumătoare de vârstă apropiată, însă acest tip de celule „sănătoase” a fost rar întâlnit la fumătorii activi.

În concluzie, acest studiu sugerează că renunțarea la fumat nu numai că previne deteriorarea ulterioară a celulelor, dar ar putea permite regenerarea plămânilor prin dezvoltarea celulelor noi. Studiul a fost realizat de către cercetătorii de la Universitatea College London și Universitatea Kyoto, Japonia.

Sursa: nhs.uk

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.