Cercetătorii ar putea dezvolta noi medicamente sintetice pentru combaterea infecțiilor bacteriene

Un studiu iniţiat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Israel ar putea inspira dezvoltarea de noi medicamente sintetice pentru combaterea infecțiilor bacteriene. Aceştia au descoperit că peptida antimicrobiană de pe pielea unei specii de broaște australiene (toadlet) se autoasamblează într-o structură fibroasă unică, care printr-un mecanism de adaptare structural își poate schimba forma în prezența bacteriilor, protejând astfel broasca împotriva infecțiilor. Specialiştii sunt de părere că fibrilele antibacteriene de pe pielea broaștei au o structură care amintește de fibrilele amiloide, un semn distinctiv al bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson.

Peptida antibacteriană protejează toadletul împotriva bacteriilor

Deși fibrilele amiloide au fost considerate patogene timp de foarte mult timp, s-a descoperit recent că mai multe organisme produc anumite tipuri de fibrile amiloide, chiar şi organismul uman sau bacteriile. De exemplu, anumite bacterii produc astfel de fibrile pentru a combate celulele imune umane. Descoperirile sugerează că peptida antibacteriană secretată de pielea toadletului se autoasamblează sub formă de fibrile amiloide. Odată ce peptida întâlnește membrana bacteriană, aceasta își schimbă configurația moleculară, protejând broasca.

Peptidele antimicrobiene, potențial pentru studii medicale viitoare

Peptidele antimicrobiene se găsesc în toate organismele vii, iar cercetătorii sunt de părere că acestea sunt utilizate în mod obișnuit ca metode de apărare, uneori eficiente în uciderea nu numai a bacteriilor, ci și a celulelor canceroase. În plus, aceştia consideră că fibrilele amiloide au proprietăți fiziologice asociate cu tulburări neurodegenerative și sistemice. Oamenii de ştiinţă speră că observația lor va duce la noi descoperiri medicale și tehnologice. De exemplu, peptidele antimicrobiene sintetice ar putea fi folosite pentru sterilizarea echipamentelor şi dispozitivelor medicale.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.