Cercetătorii au descoperit un nou tratament pentru fibroza chistică

Fibroza chistică este o boală ereditară determinată de mutații la nivelul genei CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator). Aceasta este caracterizată prin dificultăţi de respiraţie, probleme digestive, creşterea concentraţiei de sare din transpiraţie şi infecţii respiratorii cauzate de acumularea mucusului. Un studiu clinic efectuat de cercetătorii de la Universitatea Illinois de la Urbana-Champaign şi de cei de la Universitatea din Iowa arată că un medicament utilizat pe scară largă pentru  tratarea infecţiilor fungice a îmbunătăţit starea de sănătate a pacienţilor cu fibroză chistică.

10% dintre pacienţii care au fost incluşi în studiu nu răspundeau la tratamentul pe bază de modulatori

Dr. Martin D. Burke, iniţiatorul studiului, a transmis că medicamentul antifungic – amfotericina B ar putea aduce beneficii tuturor pacienților, indiferent de tipul de mutaţie suferită de gena CFTR. Grupul de cercetători a testat medicamentul în culturile de țesut pulmonar al pacienților cu fibroză chistică şi a confirmat că medicamentul a crescut secreția de ioni. Aceste rezultate încurajează alte studii clinice să determine dacă amfotericina B inhalată poate îmbunătăți funcția pulmonară și calitatea vieții persoanelor cu această afecţiune.

Fibroza chistică, situaţia în România

Potrivit Asociaţiei Adulţilor cu Fibroză Chistică din România, media incidenţei în ţara noastră şi în Europa este de un nou-născut bolnav la 2000-2500 de naşteri. Având în vedere că în România au loc 250.000 naşteri/an, dintre acestea, 90-100 cazuri noi/an sunt diagnosticate cu fibroză chistică. Astfel, această afecţiune are prioritate în programele de sănătate naţională, iar pe plan internațional este considerată o problemă de sănătate publică.

Surse: armv.ro; sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.