Cercetătorii lucrează la identificarea unor noi metode de tratament pentru bolile renale

Cercetătorii Colegiului de Medicină din cadrul Universităţii Houston lucrează la identificarea unor noi metode de tratament pentru bolile renale. Glomeruloscleroza focală segmentară este cea mai frecventă boală renală, cauzele fiind de multe ori necunoscute, şi este caracterizată de creşterea nivelurilor proteinei suPAR (receptorul solubil pentru activatorul de plasminogen tip urokinază). Cercetările din ultimul an ne sugerează că nivelurile crescute ale acestei proteine cauzează insuficienţa renală în cazul pacienţilor cu COVID-19.

Glomeruloscleroza focală segmentară poate recidiva

În cazul multor pacienţi, glomeruloscleroza focală segmentară a cauzat insuficienţă renală, ba chiar boala a reapărut în urma unui transplant de rinichi, potrivit doctorului Stuart E. Dryer, profesor de biologie și biochimie. Astfel, cercetătorii încearcă să găsească noi metode terapeutice pentru tratarea bolilor de rinichi, studiind proteina suPAR. Nivelurile crescute de suPAR din sânge cauzează stres oxidativ, acesta fiind caracterizat printr-un dezechilibru între oxidanţi şi antioxidanţi, cu potenţial patogenic şi distructiv. Stresul oxidativ intracelular poate cauza necroză celulară, celula fiind astfel în imposibilitatea de a se reproduce.

Etapele studiului

Pentru a bloca acțiunile suPAR, oamenii de ştiinţă lucrează la dezvoltarea unui medicament care a mai fost testat în alte studii clinice pentru afecţiuni precum boala Alzheimer. În timpul acestor studii, oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între gena TRPC6 (asociată în multe cazuri cu depresia, dar şi cu glomeruloscleroza focală segmentară) şi proteina suPAR. suPAR creşte activitatea proteinei TRPC6, determinând dezvoltarea glomerulosclerozei focale segmentare. Leziunea principală cauzată de această afecţiune este alterarea podocitelor de la nivelul nefronilor. Stadiul avansat al bolii poate determina extinderea leziunilor la majoritatea nefronilor. 

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.