CNAS: Pachetul de servicii medicale de baza ar putea fi conturat pana in luna martie a anului 2012

Pachetul de servicii medicale de baza ar putea fi cel putin conturat pana in luna martie a anului 2012, potrivit dr. Nicolae-Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), care a facut aceasta declaratie in cadrul conferintei Tarus Media, „Finantarea sustenabila a sistemelor de sanatate”. „Ieri, in sedinta de Guvern, in Strategia Nationala de Rationalizare a Spitalelor, am reusit sa introducem asumarea Guvernului ca pana la data de 31 martie 2012 macar sa incercam sa enuntam, sa construim pachetul de servicii de baza. Doar asa vom putea discuta despre sustenabilitatea sistemului sanitar”, a spus Lucian Duta.

Pachetul va da o sansa sistemului sa produca valoare prin concurenta, in conditiile in care una dintre cauzele subfinantarii sistemului este faptul ca „nu avem curajul sa recunoastem ca nu putem sa oferim toate serviciile medicale la un anumit nivel calitativ”, a adaugat presedintele CNAS.

O posibilitate de a aduce bani in sistem o reprezinta infuzia de bani din sectorul privat, prin sustinerea functionarii asiguratorilor privati, in baza introducerii pachetului de servicii medicale de baza.

„Suma cu care bugetul de stat a intervenit pentru a echivala bugetul CNAS in 2010 a fost de 15 ori mai mare decat in anii anteriori in conditiile in care banii din asigurari de sanatate nu au mai fost suficienti necesitatilor sistemului”, a spus Duta. Presedintele CNAS a readus in discutie eliminarea plafonului de prescriptii din farmacii – singura regula de control al pietei, potrivit acestuia –  care a dus la consumul exagerat de medicamente, generand o crestere a pietei farmceutice de  50% si o datorie de 500 de milioane de euro. „Propunerea facuta pentru contractul cadru de a introduce bugetul orientativ la prescriptor reprezinta un mecanism de control al prescriptiei, astfel incat sa ne incadram intr-un mecanism economic normal. In prezent, nu stim de pe un an pe altul cati bani trebuie sa alocam”,  a explicat Lucian Duta.

Reteta electronica si cardul de sanatate, proiecte al CNAS vor fi finalizat pana la sfarsitul anului si respectiv anul viitor, demers care are drept scop eliminarea componentei de fraudare a sistemului si a managementului defectuos a resurselor, urmand sa asigure, potrivit presedintelui CNAS, mai multa transparenta.

Clarificarea si diferentierea componentelor serviciului public de sanatate si a componentelor de piata din cadrul sistemului este esentiala pentru un management corect, a mentionat Vasile Puscas, fost-negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, prezent, de asemenea, la discutie. „Pe de alta parte, o masura foarte buna ar fi stabilirea bugetului de sanatate pe sistem multianual pentru ca va genera o mult mai buna absorbtie a fondurilor structurale. Avem nevoie de investitii in sanatate si astfel vom convinge ca putem veni cu partea de finantare structurala”, a spus Vasile Puscas.

Pacientii cu venituri reduse cheltuiesc mai mult cu platile informale decat cei cu venituri mai ridicate, a aratat prof. Wim Groot, profesor de economie a sanatatii pentru Universitatea Maastricht (Olanda), suma ajungand chiar pana la 30% din venitul lunar pentru pacientii care au nevoie de tratament serios. Mai mult, in tarile Europei de Est, platile informale nu sunt vazute ca un fapt de coruptie, ci ca un fel de traditie, a mentionat acesta citand un studiu realizat la nivel european in cadrul Universitatii din Maastricht.

Serban Stancu, GBS Country Leader pentru IBM Romania, a prezentat componenta software a demersului de detectare a fraudei in domeniul medical, care poate identifica platitorul de taxe, poate face un istoric al situatiei de frauda si poate stabili tipare care pot fi folosite atat retroactiv, cat si in timp real pentru determinarea potentialelor fraude. Dr. Attila Laszlo, viceprimar pentru Primaria Municipiului Cluj-Napoca, a adus in discutie problemele cu care se confrunta autoritatile locale atunci cand preiau managementul spitalelor, remarcand faptul ca „procesul de descentralizare este binevenit, dar nu se face datorita democratiei, ci lipsei resurselor centrale, iar toate consecintele trebuie suportate de autoritatile locale”.

Evenimentul continua si in cursul zilei de maine, cand va fi asteptat si Ministru Sanatatii, Cseke Attila, pentru a deschide prima sesiune a conferintei dedicata sistemelor si politicilor de finantare in sanatate.

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.