Cortexul cingular anterior: legătura dintre depresie, anxietate şi sensibilitatea pacienților la tratamente

Un nou studiu publicat în Nature Communications sugerează că o regiune unică a creierului, cortexul cingular anterior, joacă un rol important în depresie, anxietate, bolile de inimă şi sensibilitatea pacienților la tratamente. Hiperactivitatea crescută în această regiune cerebrală stă la baza simptomelor care declanşează tulburările de dispoziţie şi anxietate. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că un tratament potrivit simptomelor prezentate de un pacient ar putea duce la rezultate foarte bune.

Cum a fost stabilită legătura dintre cortexul cingular anterior şi depresie?

Depresia este o tulburare care afectează aproximativ 7% din populaţie, însă pe fiecare persoană în mod diferit. Unele persoane experimentează emoţii negative, precum vinovăţia sau anxietatea, alte persoane îşi pierd capacitatea de a simţi plăcerea, în timp ce altele experimentează un amestec între cele două situaţii.

Creierul limbic este acea zonă în care are loc procesarea emoţiilor, care mai apoi sunt observate în comportamentele oamenilor. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au descoperit că o activitate crescută în această parte a creierului ar putea sta la baza intensificării emoţiilor negative, reducerii sentimentului de plăcere şi creşterea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, la persoanele care suferă de depresie sau anxietate. În plus, oamenii de ştiinţă au declarat că aceste tulburări sunt cauzate de aceeaşi modificare a activităţii creierului, dar tratamentul este unul diferit pentru fiecare simptom.

Hiperactivitatea cortexului cingular anterior creşte ritmul cardiac şi nivelul de cortizol

Oamenii de ştiinţă au folosit în acest studiu marmosete (cele mai mici maimuţe de pe planetă), deoarece creierul lor este asemănător cu cel uman. Astfel, cercetătorii au injectat mici concentraţii de medicamente menite să mărească activitatea cortexului cingular anterior. Astfel, ei au putut studia modul în care primatele reacţionează la o problemă ameninţătoare. Marmosetele au fost mult mai vigilente în momentul în care această parte a creierului a fost hiperactivată.

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că ketamina, care are proprietăţi antidepresive cu acţiune rapidă, poate ameliora sentimentele specifice anhedoniei (incapacitatea individului de a simţi plăcere). Pe de altă parte, aceştia au realizat că ketamina nu a putut ameliora simptomele cauzate de de anxietate.

Surse: medicalxpress.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.