Criza lipsei acute de sânge din lume ar putea fi rezolvată

Anul trecut, în luna iulie, Crucea Roșie Americană atrăgea atenția asupra lipsei acute de sânge din cauza faptului că oamenii nu vor să doneze. Se pare însă că cercetătorii de la Universitatea British Columbia ar fi găsit o modalitate de a rezolva problema, transformând grupele sangvine mai puțin comune în cea pe care orice pacient ar putea să o primească.

Cheia este o enzimă

Grupele sangvine sunt diferite ca urmare a proteinelor și zaharurilor (antigeni) prezente pe suprafața globulelor roșii. Există trei tipuri de antigeni – A, B și AB, iar grupa 0 nu prezintă antigeni pe suprafața globulelor roșii. Dacă unei persoane i se face o transfuzie, iar grupa sangvină primită este diferită de a sa, sistemul imunitar va ataca și ucide celulele sangvine donate. Persoanele cu grupa 0 se numesc donatori universali.

În trecut, experții au descoperit că anumite enzime (molecule ce cauzează reacții chimice) ar putea îndepărta antigenii din celulele sangvine A, B și AB, transformându-le în grupa 0.

Cu toate acestea, acea enzimă care să fie eficientă și sigură nu a fost depistată, însă investigațiile i-au trimis către intestinul uman. Withers și echipa lui de experți știau deja faptul că mucoasa tractului digestiv conține aceleași zaharuri care se găsesc pe celulele sangvine și că enzimele bacteriene din fecale descompun aceste zaharuri pentru o mai bună digestie. Folosind aceste cunoștințe, experții au reușit să izoleze astfel enzima care descompune zaharurile grupelor A și B, transformându-le în grupa 0. Cercetătorii investighează în continuare, iar următorul pas este de a testa enzima în cadrul studiilor clinice pentru a putea determina consecințele procesului de conversie.

Sursa: sciencealert.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.