Cum sunt percepute profesiile de medic si farmacist in Romania?

Conform unui studiu realizat in luna octombrie de catre compania de cercetare de piata Cult Research, la cererea Abbott Products Romania, in parteneriat cu Societatea Romana de Medicina Familiei si Colegiul Farmacistilor din Romania, aproximativ 60%  dintre parinti si-ar indruma copiii catre Facultatea de Medicina sau Farmacie.

Studiul a analizat atat perceptia studentilor in anul I la Facultatea de Medicina si Farmacie din Iasi, Cluj si Bucuresti, cat si perceptia generala a romanilor, folosind un esantion relevant, cu o marja de eroare de 3,5%. Studentii considera ca medicii si farmacistii sunt cel mai bine vazuti de catre cei din bransa lor si de catre batrani, mass media si Guvernul situandu-se pe ultimele locuri ale clasamentului. Pe de alta parte, profesia in care au cea mai mare incredere romanii este cea de medic (38%), urmata de cea de profesor si cea de preot. Romanii considera ca principalul rol al medicilor este sa salveze vieti, la polul opus fiind educarea medicala (in care romanii cred ca medicii nu au un rol semnificativ) si ca medicii mai au de lucrat la capitolul empatie si comunicare cu oamenii. Vestea buna este ca dr. Sandra Adalgiza-Alexiu, Vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei a anuntat ca odata cu refacerea curiculei de rezidentiat in medicina de familie, absolventii vor trebui sa studieze si comunicarea cu pacientul, un capitol pe care dr. Adalgiza-Alexiu il considera esential in aceasta profesie.

Motivele pentru care tinerii studenti la Medicina declara ca au ales acasta profesie sunt: grija pentru oameni, satisfactia profesionala si pasiunea, pe cand studentii la Farmacie spun ca si-au ales aceasta facultate pentru ca isi pot gasi mai usor un loc de munca, pentru ca pot avea satisfactii profesionale si pentru ca facultatea are o reputatie buna. Studiul a mai relevat faptul ca dintre studentii la Medicina, doar 2 din 10 si-ar dori sa plece in afara sa profeseze, iar dintre cei de la Farmacie, doar 1 din 10.

Cu ocazia lansarii acestui proiect, am aflat de la prof. univ. dr. Dumitru Lupuleasa, Presedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania ca cei mai multi dintre farmacistii care pleaca din Romania se indreapta catre Anglia si Irlanda, iar salariul unui tanar farmacist in Romania este intre 1500 si 4200 de lei, tendinta fiind de scadere, din cauza numarului din ce in ce mai mare de absolventi ai Facultatii de Farmacie. “A imbratisa profesia de farmacist etre un angajament care depaseste limitarile oricarei alte meserii, intrucat pe langa atributiile specifice acesteia, ca de exemplu eliberarea de medicamente sau prepararea retetelor, intervine interactiunea cu pacientii care apeleaza cu incredere la sfaturile tale”, a mai declarat prof. univ. dr. Lupuleasa.

Cu ocazia implinirii a 125 de ani de existenta la nivel international, compania Abbott a lansat si proiectul “Promisiuni pentru Viitor”, ce include platforma online www.promisiunipentruviitor.ro, unde pot fi gasite mai multe informatii despre cariera de medic sau farmacist. Proiectul isi propune sa imbunatateasca perceptia tinerilor asupra profesiilor de medic si farmacist si sa ii indrume pe elevii care iau in considerare sa urmeze aceste cariere.

Text: Bianca Badescu

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.