Gripa crește riscul de atac vascular cerebral cu 40%!

Informații îngrijorătoare sunt dezvăluite de către oamenii de știință, chiar în perioada în care țara noastră se află sub epidemie de gripă. Două studii, prezentate la American Stroke Association’s International Stroke Conference 2019, anunță că gripa poate avea urmări nefaste asupra organismului, precum creșterea riscului de atac vascular cerebral (AVC) și rupturi ale arterelor în zona gâtului.

Riscul de AVC se menține pentru un an de zile

În primul studiu prezentat în cadrul conferinței, oamenii de știință au demonstrat un risc cu 40% mai mare de producere a unui AVC, în primele 15 zile de la contractarea bolii. Riscul se menține crescut pentru aproximativ un an. Concluziile au fost elaborate în urma unui studiu realizat pe 30.912 de pacienți, care au suferit în 2014 un AVC.

„Ne așteptam să găsim diferențe în ceea ce privește asocierea gripă-AVC între zonele rurale și urbane. În schimb am găsit această asociere ca fiind similară indiferent de zonă și indiferent de sex”, a declarat coordonatoarea studiului prof dr. Amelia K. Boehme, Universitatea Columbia (SUA).

Oamenii de știință continuă investigațiile, dar consideră că asocierea dintre gripă și AVC ar putea fi urmarea unor inflamări cauzate de infecție.

Gripa poate duce la ruperea arterelor carotide

Într-un al doilea studiu, prezentat în cadrul conferinței, cercetătorii au descoperit un risc crescut de rupere a arterelor în zona gâtului timp de 30 de zile după contractarea gripei.

„Rezultatele sugerează că riscul de rupere scade în timp după trecerea gripei. Acest trend indică faptul că gripa este cea care provoacă această rupere”, a declarat prof. dr. Madeleine Hunter, Universitatea Columbia.

Sursa: newsroom.heart.org

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.