Inovație în medicină! Un device hi-tech poate depista sepsisul într-o picătură de sânge

Sepsisul apare atunci când organismul are o reacție extremă la o infecție și poate provoca insuficiența mai multor organe vitale, respectiv decesul. Cu toate acestea, un nou instrument de diagnostic ar putea fi capabil să identifice rapid biomarkerii de sepsis într-o cantitate mică de sânge – mai puțin de o picătură.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an, sepsisul afectează peste 30 de milioane de oameni din întreaga lume, conducând la aproximativ 6 milioane de decese.

Pentru a preveni șocul septic – o complicație care poate provoca moartea bolnavului – medicii trebuie să poată diagnostica boala din timp și să acționeze rapid. Multe dintre semnele și simptomele sepsisului (febră, dificultăți de respirație) sunt aceleași precum în cazul gripei sau răcelii, astfel încât devine greu de diagnosticat din timp.

Cum se depistează sepsisul în sânge

Un biomarker vital pentru această afecțiune este interleukina-6 (IL-6), o proteină pe care organismul o produce atunci când apare infecția în corp.

Detectarea acestui biomarker este o modalitate bună de a diagnostica sepsisul, deoarece nivelul său crește înainte de apariția altor simptome. Până acum era nevoie de o cantitate prea mare de sânge pentru investigații complete.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge au dezvoltat un dispozitiv despre care spun că este suficient de sensibil pentru a identifica prezența proteinei IL-6, chiar și într-o cantitate mică de sânge – sub 1 mg, în maximum 30 de minute.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cum funcționează?

Pentru ca device-ul să funcționeze, cercetătorii trebui să introducă o probă de sânge cu ajutorul unei pipete, anticorpii fixându-se ulterior pe IL-6. O altă parte a dispozitivului folosește un electrod și elementele care au capturat biomarkerul, emițând un semnal electric pentru fiecare moleculă de proteină IL-6 depistată. Acest lucru permite cercetătorilor să identifice concentrația proteinei.

Procesul durează cel mult 30 de minute, iar dispozitivul folosește doar 25% din volumul total al unei picături de sânge ce rezultă în urma unei înțepături.

Sursa: medicalnewstoday.com

 

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.