Insuficiența cardiacă, principala cauză de deces cardiovascular din România

res-shutterstock_73635319Insuficiența cardiacă afectează aproximativ un milion de români și reprezintă principala cauză de deces cardiovascular la nivel național, alături de infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Pentru a crește gradul de conștientizare a populației asupra acestei boli și a promova importanţa unui diagnostic timpuriu și precis, cât și a unui tratament optim, Fundația Română a Inimii, împreună cu Societatea Română de Cardiologie organizează o serie de evenimente cu ocazia Zilelor Europene ale Insuficienţei Cardiace (6-7 mai).

Insuficiența cardiacă afectează în prezent 4,7% din românii cu vârsta peste 35 de ani, estimându-se însă că prevalența sa va crește, la nivel european, cu 60-70% până în 2020. Totodată, 9 din 10 români nu știu că au această afecțiune, iar gradul de percepție asupra bolii în rândul populației generale este, la rândul său, limitat, doar o treime din rudele pacienților având cunoștințe despre insuficiența cardiacă.

„Numărul cazurilor de insuficienţă cardiacă în România este de circa un milion, iar mortalitatea în randul cazurilor severe este de aproape 20% pe an, în condiţiile în care atât pacienţii, cât şi o parte a personalului medical ajung să recunoască boala târziu. Din acest motiv, este important să trecem insuficienţa cardiacă pe agenda publică şi să o aducem în atenţia populaţiei. Insuficienţa cardiacă poate fi prevenită şi tratată!”, afirmă Prof. Dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune caracterizată de incapacitatea inimii de a pompa corespunzător sângele spre organe și țesuturi, astfel încât acestea primesc o cantitate prea mică de oxigen și substanțe nutritive. Cele mai comune cauze ale insuficienţei cardiace includ boli precum cardiopatia ischemică, infarctul miocardic acut, hipertensiunea arterială, cardiomiopatiile, bolile valvelor cardiace și bolile congenitale cardiace.

Cât despre simptomele insuficienţei cardiace, acestea numără dispneea, oboseala, tusea, tahicardia și edemele.

Text: Dana Săporan

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.