La nivel mondial, 800 de milioane de copii sunt intoxicaţi cu plumb

Date îngrijorătoare vin din partea Fondului pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF). Conform unui raport vast realizat de UNICEF, în colaborare cu organizaţia internaţională Pure Earth şi cu Institutul de Metrică și Evaluare a Sănătății (SUA), aproximativ 800 de milioane de copii, adică unu din trei copii, la nivel mondial, au o concentraţie a plumbului în sânge de cel puţin 5 micrograme per decilitru (µg/dL). Cei mai afectaţi copii sunt în Africa, Asia, America de Sud şi Centrală, dar şi în Europa de Est.

Intoxicaţia cu plumb duce la scăderea inteligenţei copiilor

Depăşirea nivelului de 5 micrograme per decilitru poate duce la scăderea inteligenței la copii, dificultăți de comportament și probleme de învățare. Şi adulţii au de suferit în urma intoxicaţiei cu plumb. Datele cercetării arată că, în fiecare an, la nivel mondial, peste 900.000 de decese sunt atribuite intoxicării cu plumb. Sursele expunerii la plumb în copilărie includ, dar cu siguranță nu se limitează la: plumbul care ajunge în apă, din cauza ţevilor de plumb, reciclarea necorespunzătoare a bateriilor, industriile, printre care cea minieră, vopsele pe bază de plumb, benzină cu plumb, plumbul din conserve de mâncare, jucării etc. În tabelul de mai jos puteţi observa efectele pe care plumbul le are asupra organismului uman, în funcţie de gradul de intoxicare.

Explicaţie foto: În cazul copiilor, <5 µg/dL – pot duce la scăderea IQ-ului, declin cognitiv, hiperactivitate; <10 µg/dL – pubertate întârziată; >50 µg/dL – afectare neurologică severă; >90 µg/dL – ecefalopatie; 150 µg/dL – deces. În cazul adulţilor, <5 µg/dL – funcţie renală afectată, contribuie la anemie; <10 µg/dL – hipertensiune, risc de mortalitate crescut din cauze cardiovasculare; >50 µg/dL – scăderea sintezei hemoglobinei.

„Intoxicarea cu plumb a copiilor ar trebuie să aducă o reacţie internaţională rapidă. Dar din cauza faptului că intoxicaţia cu plumb face ravagii fără semne evidente, rămâne de multe ori nediagnosticată. Afectează ireversibil creierul copiilor şi sistemul nervos, inima, plămânii şi rinichii, având în general doar simptome subtile în stadiile incipiente. De aceea, efectele la scară globală ale intoxicaţiei cu plumb au început să fie cunoscute doar de puţin timp”, se arată în raportul UNICEF.

Sursă text şi foto: unicef.org

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.