Legătura dintre autism și sistemul nervos periferic

Un nou studiu, publicat în jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie, demonstrează că sistemul nervos periferic, mai exact nervii care ne controlează simțul tactil, durerea și alte senzații, joacă un rol important în tulburarea de spectru autist.

Medicul Sung-Tsang Hsieh, autorul studiului, a declarat că peste 70% dintre persoanele cu autism prezintă diferențe în ceea ce privește percepția senzorială. El a mai adăugat că, pentru unele persoane, chiar și o simplă atingere poate fi insuportabilă, în timp ce altele nu vor simţi nici măcar o tăietură. Acest studiu a fost susținut de Spitalul Național Universitar din Taiwan, Ministerul Științei și Tehnologiei din Taiwan, Ministerul Educației și Institutele Naționale de Cercetare în Sănătate.

Etapele studiului în care au fost implicate persoane cu autism

În acest studiu au fost implicaţi 32 de bărbaţi cu vârsta medie de 27 de ani, și au fost comparaţi cu 27 de bărbaţi şi femei cu vârsta medie de 33 de ani, care aveau autism sau alte boli ce le afectau nervii periferici.

Persoanele care sufereau de autism au fost ajutate să completeze chestionare cu privire la simptomele experimentate din punct de vedere senzorial. În plus, participanţilor li s-au efectuat şi biopsii de piele pentru a descoperi deteriorări la nivelul nervilor. Cercetătorii au analizat și semnalele electrice produse de nervi pentru a observa cum reacționează la căldură.

La testul de biopsie a pielii, 53% dintre persoanele cu autism aveau o densitate redusă a fibrelor nervoase, în timp ce toate persoanele din grupul de control au avut niveluri în intervalul normal. Persoanele cu o densitate redusă a fibrelor nervoase au raportat senzația de durere cauzată de stimulul de căldură la o temperatură mai mare, spre deosebire de grupul de control.

Concluziile studiului

Cercetătorii au constatat că oamenii ai căror nervi tactili funcţionau în limite normale au declarat că nu le place să fie atinşi și că sunt deranjați de anumite texturi, în timp ce persoanele cu leziuni ale fibrelor nervoase au afirmat că preferă să meargă desculțe, deoarece nu realizează dacă se rănesc.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.