Mai mulți medici tineri cer schimbări în sistemul medical din România

O scrisoare deschisă, numită „Medicii nu sunt nomazi”, redactată de 20 de tineri medici si mediciniști, a fost depusă de organizația ActiveWatch la Ministerul Sanătății. Semnatarii sugerează o serie de schimbări pentru sistemul medical din țara noastră, ce ar reduce exodul cadrelor medicale, prin îmbunătățirea parcursului academic al tinerilor viitori medici, dar și prin schimbarea în bine a activității profesionale ulterioare. Conținutul scrisorii va fi discutat cu Ministrul Sănătății, Florian-Dorel Bodog, în cadrul unei audiențe din data de 4 decembrie 2017.

Semnatarii își doresc transparență, depolitizare și venituri decente

Printre cererile tinerilor medici și mediciniști se află și reformarea procesului didactic, prin actualizarea conținutului, alinierea curriculei didactice, schimbarea sistemului de examinare, reglementarea mai eficientă a doctoratelor. În legătură cu parcursul profesional, semnatarii cer oportunități de evoluție profesională transparente, reale și predictibile, reducerea suprasolicitării medicilor din sistem, depolitizarea pozițiilor de management din spitale, venituri care să asigure un nivel de trai decent pentru tinerii medici sau integrarea stomatologiei în sistemul de asigurări de sănătate. Pentru a crește calitatea actului medical se solicită intensificarea combaterii corupției din sistemul de sănătate, prin asigurarea transparenței proceselor decizionale și printr-o mai bună comunicare între Ministerul Sănătății și corpul profesional.

„În ultimii 10 ani au plecat din țară 41.000 de specialiști din sănătate. Pentru ei, cu siguranță că este mai bine. Pentru cei rămași, sigur nu. De plecat, toți vrem să avem dreptul să plecăm, cu atât mai mult cu cât, încet-încet, începem să simțim Uniunea Europeană ca fiind tot țara noastră. Deci nu plecatul e problema, ci rămasul”, a declarat Mircea Toma, președinte ActiveWatch.

Mai multe informații despre această inițiativă pot fi aflate pe site-ul https://goo.gl/83S5Fr.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.