Medicii care au contribuit la adoptarea legii anti-fumat au fost premiați

Cu ocazia adoptării legii nr. 15/2016, de modificare a legii 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, mai mulți medici, organizații și politicieni au fost premiați în semn de recunoașterea a contribuțiilor semnificative pe care le-au avut în acest demers. Evenimentul a avut loc la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, unde reprezentanții celor peste 250 de organizații membre ale Coaliției România Respiră s-au reunit în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a Administrației Prezidențiale și a Ministrului Sănătății.

În România sunt la ora actuală aproximativ 5 milioane de fumători, dintre care 4,4 milioane fumează zilnic. 70 de oameni mor zilnic din cauza fumatului, fiind cunoscut faptul că fumătorii au risc crescut de a dezvolta boli cardio-vasculare și pulmonare. Noua lege vin în principal în sprijinul fumătorilor pasivi, a căror sănătate are de suferit din cauza expuenrii la fumul de tutun în spațiile publice.

”Astăzi este o sărbătoare a normalității. Fumatul este un obicei nesănătos și se leagă de foarte multe patologii. Se vorbește zilele acestea foarte mult despre profilaxie. Ministerul Sănătății și-a făcut un obiectiv dine ducația pentru sănătate. În 24 februarie vom lansa prima parte dintr-un program de educare a copiilor.”, a declarat Patriciu Andrei Achimaș Cadariu, Ministrul Sănătății.

Inițiatorul propunerii legislative de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, doamna deputat Aurelia Cristea, s-a referit la modelul de implicare civică și comunitară în dezvoltarea de politici publice ca și alternativă “sănătoasă” a abordării, cu impact pozitiv asupra modului în care construim România viitorului.

Contribuțiile la reușita inițiativei, recunoscute și premiate în cadrul evenimentului, au reflectat larga susținere de care a beneficiat acest demers, peste 80 de societăți medicale, organizații non-guvernamentale, experți în diverse domenii, personalități publice și instituții ale statului primind distincțiile aferente. Printre personalitățile din lumea medicală care au fost premiate se numără dr. Gabriel Tatu Chițoiu, Președintele Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Miron Bogdan, dar și Ministrul Sănătății.

Text: Bianca Bădescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.