Medicii stomatologi cer redeschiderea cabinetelor

Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (A.M.S.P.P.R.) solicită Ministerului Sănătății, printr-o petiție publică semnată deja de peste 8500 de medici și pacienți, permiterea redeschiderii cabinetelor stomatologice. În primă fază, pentru a putea asigura tratamente de urgență – pentru controlul durerii, infecției ori sângerării – , fără a trebui să răspundă unor cerințe precum cea de a se dota cu nebulizatoare.

Nevoile pacienților, neglijate

Semnatarii petiției atrag atenția asupra modului non-echitabil în care a fost gestionată situația de autorități până în prezent. Astfel, ei subliniază că stomatologia este singura specialitate medicală a cărei activitate este suspendată din data de 22 martie a.c., prin ordonanță militară, deși nu este singura ramură în care actul medical poate genera aerosoli sau se desfășoară la o distanță mai mică de 1 m față de pacient.

Durerile de dinți la copii

„Asistența stomatologică de urgență este în prezent limitată la urgențele medico-chirurgicale cele mai grave, care au fost date inițial în competența cabinetelor din cadrul UPU, astfel că pacienții cu alte patologii care reclamă intervenție urgentă nu au acces la asistență medicală din data de 22 martie, ceea ce afectează în primul rând pacienții, ale căror probleme se pot acutiza”, precizează dr. Marton Panțel.

Costuri sporite, nejustificate

Reprezentanții Asociație Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România solicită eliminarea cerinței de a se dota cu nebulizatoare, pe motiv că din punct de vedere al asepsiei / antisepsiei în cabinetul stomatologic acestea nu aduc un plus, în schimb vor pune o presiune financiară suplimentară pe pacienți. Ei precizează că în această chestiune în România se caută „o cale originală”, întrucât nebulizatorul nu a fost impus în alte țări ale Uniunii Europene în care practica stomatologică a fost limitată în această perioadă. S-a recomandat doar utilizarea echipamentului adecvat de protecție și respectarea precauțiilor universale ce se impun acum, un triaj riguros al pacienților până la prezentarea la cabinet, un protocol adecvat de igienă, o și mai riguroasă dezinfecție a suprafețelor, alături de măsuri de decalare a programărilor.

Avantaje și dezavantaje: periuța de dinți clasică vs cea electrică

„Din cauza costului ridicat al echipamentelor de protecție și a faptului că medicii sunt puși în situația de a achiziționa și aparate de nebulizare, prețul tratamentului stomatologic este în creștere, independent de voința medicilor, fără să aducă beneficii terapeutice pacienților”, a punctat dr. George Mihai.

Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (A.M.S.P.P.R.) este organizația profesională națională a medicilor stomatologi, membră a Federației Dentare Internaționale, fondată în anul 1990, care a inițiat acest demers reprezentativ pentru stomatologia românească tocmai pentru că în țara noastră stomatologia este preponderent privată (în proporție de peste 95%), de la clinici la cabinete și asigură locuri de muncă pentru mai mult de 50 000 de persoane, furnizând asistența stomatologică pentru întreaga populație din mediul urban și rural.

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.