Molecula IRE1α joacă un rol important în patogeneza lupusului

Un grup de cercetători de la Universitatea din Michigan a constatat că reticulul endoplasmatic, organitul care produce proteinele din celulă, suferă mutaţii odată cu apariţia lupusului. Această mutaţie activează o moleculă, numită IRE1α, care joacă un rol important în patogeneza bolii. Lupusul este o boală autoimună sistemică, care apare atunci când sistemul imunitar atacă propriile țesuturi și organe. Inflamația cauzată de lupus poate afecta pielea, articulațiile, rinichii, celulele sangvine, inima, creierul și plămânii. 

IRE1α eliberează în sânge neutrofile

Oamenii de ştiinţă, specializaţi în microbiologie, dermatologie şi reumatologie, au descoperit că IRE1α eliberează în sânge neutrofile atunci când lupusul se instalează. Neutrofilele ajută la combaterea infecţiilor şi reprezintă 50-70% dintre globulele albe din sânge. Acestea joacă un rol important în patogeneza lupusului și a altor boli autoimune, unde declanșează formarea autoanticorpilor și contribuie la prevenirea coagulării și deteriorării vaselor de sânge.

Etapele studiului

Acest nou studiu a reprezentat o provocare pentru cercetători, deoarece, potrivit autorului studiului Jason S. Knight, neutrofilele nu sunt ușor de studiat. Chiar dacă neutrofilele sunt cele mai frecvente globule albe din sânge, este destul de dificil să lucrezi cu ele în laborator, deoarece supraviețuiesc aproximativ 8 ore. Echipa de cercetare a trebuit să purifice zilnic neutrofilele din sângele uman pentru studiu, dar, din fericire, munca a dat roade. Oamenii de ştiinţă înţeleg mai bine rolul neutrofilelor în boala numită lupus şi îşi propun ca următorul studiu să includă un număr mai mare de pacienţi cu lupus şi alte boli conexe, cum ar fi sindromul antifosfolipidic.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.