Pacient cu insuficiență mitrală severă, salvat cu ajutorul unui dispozitiv revoluționar

res-Premiera Nationala Sibiu - 3D Memo RecordUn pacient diagnosticat cu insuficiență mitrală severă a fost operat cu ajutorul unui dispozitiv de ultimă generație, 3D Memo Record Livanova, utilizat pentru reconstrucția tridimensională a valvei mitrale. Plastia mitrală video-asistată a fost realizată în premieră națională la Spitalul European Polisano din Sibiu. Intervenția minim invazivă a salvat viața unui pacient în vârstă de 47 de ani, care fusese diagnosticat în urmă cu un an și jumătate cu insuficiență mitrală severă, survenită ca urmare a rupturii mai multor cordaje la nivelul valvei anterioare. Procedura a fost efectuată de Echipa Inimii a Spitalului Polisano, condusă de conf. univ. dr. Victor Costache, utilizând sistemul 3D Memo Record. Plastia mitrală video-asistată a implicat refacerea valvei native a pacientului, prin suturarea inelului a cărui structură tridimensională este adaptată perfect morfologiei inimii. De asemenea, i-au fost inserate și șase cordaje artificiale.

Beneficiile intervenției

„Pacientul s-a adresat spitalului Polisano deoarece avem singurul program de chirurgie valvulară minim invazivă din Transilvania, iar el nu își dorea intervenția clasică, care ar fi însemnat deschiderea sternului. Noi facem frecvent acest tip de operații, printr-o incizie de 5-6 centimetri. Leziunile de tipul acesta sunt cele mai greu de reparat, iar producătorul a scos un dispozitiv revoluționar, care permite o reconstruire tridimensională a valvei cu mai multe cordaje din Gore-Tex, calibrate la o precizie milimetrică cu sistemul Livanova și care ne facilitează nouă, chirurgilor, reconstrucția valvei mitrale native. Particularitatea intervenției de reconstrucție tridimensională pe cale minim invazivă, video-asistată, cu sistemul Memo 3D Record este că, în paralel cu sistemul Cor Knot de fixare rapidă, se scurtează foarte mult timpul operator și de oprire a inimii”, explică conf. univ. dr. Victor Costache, șeful secției de chirurgie cardiovasculară și toracică și directorul medical al Spitalului European Polisano. Beneficiile acestui tip de intervenție includ şi numărul redus de complicații postoperatorii, durata scăzută de spitalizare și recuperare și eliminarea necesității de purtare a unei valve cardiace artificiale, căreia i se asociază administrarea unui tratament anticoagulant tot restul vieții. Echipa care a realizat intervenția a fost formată din dr. Mihai Chiloflischi – șeful secției de Anestezie Reanimare, dr. Ema Ciobanu, dr. Alina Jeler, dr. Radu Hulpuş și dr. Mircea Vlădoianu, medic primar cardiolog.

Text: Dana Săporan

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.