Pacientii romani primesc cu 1 miliard de RON mai putini bani pentru tratamente fata de nevoia reala

Pacientii romani primesc cu 1 miliard de RON mai putini bani pentru tratamente fata de nevoia reala1,25 miliarde de RON este diferenta exacta intre bugetul alocat sanatatii in Romania si nevoile de tratament ale pacientilor din tara noastra. Suma alocata medicamentelor este in prezent 6 miliarde de RON si este stabilita in urma unui calcul realizat la nivelul consumului de medicamente din anul 2011, in conditiile in care in ultimii 3 ani numarul pacientilor romani a crescut cu peste 20%.

Daca este sa vorbim despre bugetul alocat pentru oferirea de medicamente in regim gratuit sau compensat, Romania este printre ultimele tari din Europa, conform raportului intocmit in acest an de Comisia Europene (OECD Health Data), cu 216 EUR PPP/capita fata de media europeana care este de 350 EUR PPP/capita. Cu 3829 EUR/capita,  Olanda este fruntasa in privinta bugetului alocat sanatatii, urmata de Danemarca si Luxembourg.

Dan Zaharescu, Director Executiv – Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a subliniat ca: ,,Subfinanţarea bugetului alocat pentru medicamente este, în prezent, una dintre cele mai grave probleme ale sistemului de sănătate.  România a ajuns să fie printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din cauze evitabile şi printre ultimele ţări când vine vorba de speranţa de viaţă. Alocarea procentuală din PIB pentru sănătate trebuie să crească într-un ritm constant de la 4% cât este acum, astfel încât să poată atinge media europeană de 6,5%.”.

 

Text: Bianca Badescu

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.