Pansamentul „inteligent” ar putea vindeca rănile cronice

Vești bune pentru pacienții cu răni cronice, inclusiv ulcer venos, ulcerul piciorului diabetic, ulcer de presiune (escară) care sunt foarte greu de tratat din cauza mecanismului complex ce le caracterizează. Cercetătorii au reușit să realizeze un pansament smart, mult mai eficient și cu o acțiune mult mai rapidă în ceea ce privește tratarea rănilor cronice. De asemenea, prin intermediul acestui plasture s-ar putea aplica pe rană și substanțe medicamentoase, în funcție de stadiul rănii. Plasturele inteligent a fost elaborat de către cercetătorii americani de la Universitatea din Nebraska, cercetătorii de la Facultatea de Medicină Harvard din Boston și Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Cum funcționează pansamentul

Pansamentul este de mărimea unei ștampile și are senzori, putând fi controlat cu ajutorul unui smartphone sau a unui alt device care funcționează wireless sau este dotat cu bluetooth. În plus, conțin un gel pe bază de apă ce ajută la aplicarea substanțelor medicamentoase direct pe rană, în funcție de nevoi. Antibioticele care ajută țesutul să se regenereze și analgezicele ar putea fi administrate astfel în mod alternativ, controlând în același timp nu doar substanța, ci și doza.

Într-un studiu, cercetătorii au aplicat pansamentul care conținea o substanță pentru regenerarea țesutului la șoarecii de laborator cu răni cronice, și un pansament normal unui alt grup de control. În urma experimentului, experții au constatat că țesutul s-a regenerat de trei ori mai mult la grupul de șoareci cărora li s-a aplicat pansamentul inteligent. Componentele pansamentului au fost deja aprobate de către FDA, însă acesta mai trebuie testat în studii clinice.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.