Perspective Europene în Sănătate

Pe 9 aprilie a avut loc la București dezbaterea ”Perspective Europene în sănătate”, la care au luat parte numeroşi specialişti şi autorităţi. Evenimentul a fost structurat în jurul a trei teme de dezbatere, care vizează câteva dintre cele mai mari dificultăți ale sistemului sanitar românesc: finanțarea sistemului, echitatea accesului tuturor cetățenilor europeni la tratamente și servicii de sănătate, respectiv impactul priorităților europene asupra sistemului medical românesc.

Adrian Pană, Secretar de Stat în Ministerului Sănătății, a vorbit despre obiectivele Ministerului pentru acest an: „Avem în vedere pentru anul acesta două obiective majore reprezente de strategia națională de sănătate și de realizarea unui pachet de servicii de sănătate echitabil. Ne dorim să realizam un pachet de servicii de sănătate adaptat la ce poate oferi statul român, agreat de decident și perfect asumat de către toți care stau la această masă: societatea civilă, organizații de pacienți, industria farmaceutică, asiguratori”.

Cristian Bușoi, deputat în Parlamentul European, a vorbit despre câteva chestiuni de importanță majoră, precum practica referențierii externe, despre care a menționat „se poate reflecta în întârzierea punerii pe piața din România a anumitor produse pentru a nu se face referire la acest preț în alte țări”. Reprezentantul AmCham EU, Stuart Hurst a confirmat că referențierea prețurilor la medicamente în Uniunea Europeană ar trebui să se realizeze între state cu putere economică similară.

Comerțul paralel și actualizarea listei de medicamente compensate au fost alte două subiecte abordate de participanții la dezbatere. „Într-un studiu recent se estimează că valoarea comerțului paralel cu medicamente în Uniunea Europeană a ajuns la 5 miliarde de euro.”, a declarat Cristian Bușoi. Legat de actualizarea listei de medicamente, europarlamentarul a spus că „se încalcă directiva 105 din 1989 privind transparența  care prevede actualziarea anuală a acestei liste, fapt care a însemnat, de-a lungul acestei perioade de 5 ani, de când nu a mai fost actualizată lista, că pacienții nu au avut acces la inovație”.

În ceea ce privește accesul pacienților la tratamente, Cezar Irimia, Președinte FABCR și-a exprimat îngrijorarea cu privire la actuala criză cu care se confruntă pacienții cu afecțiuni oncologice: „Cancerul, ca și alte boli incurabile, nu mai este demult, la nivel mondial, o problemă de viață privată. Ne îmbolnăvim individual dar trebuie să înțelegem că drama bolnavilor de cancer afectează corpul social în ansamblul său. Am aflat cu stupoare că la nivelul Ministerului Sănătății, consultanții Comisiei de Oncologie au găsit alternative la schemele de tratament europene, iar astfel, în loc să progresăm prin actualizarea listelor, ne întoarcem la improvizații de tratament”.

 

Pe lista discuțiilor privind politicile europene au fost incluse și studiile clinice. Acestea, la nivel european, au scăzut cu 25% în perioada 2007 – 2011, context în care Comisia Europeană a propus implementarea unei noi directive pentru a stimula cercetarea la nivelul Europei și a recupera decalajele față de alte state.

 

Evenimentul a fost organizat de: Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), Camera de Comerț Americană pe lângă Uniunea Europeană (AmCham EU) și Local American Working Group (LAWG), cu sprijinul Serviciului Comercial al Ambasadei SUA.

Text: Bianca Bădescu

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.