Plasturele cu ultrasunete, o nouă metodă de măsurare a tensiunii arteriale

Oamenii de știință au creat un senzor pentru măsurarea tensiunii arteriale, care folosește o tehnologie pe bază de ultrasunete. Interesant este faptul că acesta poate fi purtat precum un plasture flexibil. Descoperirea este extrem de importantă în condițiile în care hipertensiunea arterială afectează un număr foarte mare de persoane, iar printre efecte se numără afecțiuni grave precum accidentul vascular cerebral, atacul de cord sau bolile renale.

Plasturele poate capta semnalele

Plasturele cu ultrasunete, susțin cercetătorii, este o metodă eficientă și, în același timp, mai puțin invazivă. Dispozitivul este un senzor subțire ce folosește traductoare (dispozitiv, care stabilește o corespondență între valorile unei mărimi specifice acestui sistem și valorile unei mărimi de altă natură) pentru a măsura tensiunea arterială. Traductoarele emit sunete de înaltă frecvență care ajung la vasele de sânge. Apoi, traductoarele primesc modelele ecoului pe care le trimit ulterior unui computer pentru a crea o reprezentare a vaselor de sânge.

„Dispozitivele purtabile au fost până acum limitate la detectarea semnalelor fie pe suprafața pielii, fie doar puțin sub ea. Dar aste este ca și cum ai vedea doar vârful aisbergului. Prin integrarea tehnologiei cu ultrasunete în dispozitivele noastre purtabile, putem începe să captăm o mulțime de alte semnale, evenimente biologice și activități care au loc mult sub suprafața pielii, totul într-o manieră non-invazivă”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Sheng Xu, Universitatea din California, San Diego, SUA.

Sursa: nih.gov; Credit foto: Chonghe Wang/Nature Biomedical Engineering

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.