Practic MF, 8-9 martie: teme de interes pentru medicii de familie

Prima ediție din acest an a seriei de evenimente Practic MF va avea loc în perioada 8-9 martie 2019, la Hotel Danubius, din Sovata. Simpozionul se adresează medicilor de familie din județele Mureș, Harghita, Covasna, Bistrița Năsăud, Cluj, Alba, Sălaj, Satu Mare. Evenimentul, sub egida Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș, va fi coordonat științific de către prof. univ. dr. Monica Tarcea. Aceasta va susține în cadrul conferinței o lucrare cu tema: „Interconexiuni creier – ambient”, care va face referire la faptul că studiile recente susțin că dieta mediteraneeană este cea mai bună pentru creier, deoarece reduce riscul atacurilor cerebrale, diminuează riscul pierderii de memorie și protejează vasele de sânge din creier.

Hipertensiunea arterială complică până la 15% din sarcini

O altă temă a evenimentului, prezentată de dr. Alina Grama, medic primar pediatru, asistent universitar, Clinica Pediatrie I, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, va fi reprezentată de „erupțiile cutanate la copii”. În programul simpozionului sunt prevăzute și alte prezentări, precum „Screeningul stenozei de arteră renală la tineri hipertensivi: o metodă la îndemâna medicului de familie” – dr. Mirela Liana Gliga, medic primar interne și nefrologie la Spitalul Clinic Județean Mureș sau „Abordarea terapeutică modernă în hepatitele virale”, susținută de conf. univ. dr. Simona Mureșan, medic primar de medicină internă, medic specialist gastroenterolog și prodecan UMF Târgu-Mureș. Un alt subiect extrem de important este cel al hipertensiunii arteriale induse de sarcină, în condițiile în care aceasta complică până la 15% din sarcini.

„Hipertensiunea arterială (HTA) indusă de sarcină rămâne în continuare o cauză importantă de mortalitate şi morbiditate materno-fetală. Femeile care au dezvoltat hipertensiune pe parcursul primei sarcini au risc crescut de HTA la o nouă sarcină; cu cât HTA s-a instalat mai precoce în prima sarcină, cu atât riscul recurenței este mai mare. Luarea în evidență a gravidei din primele săptămâni de sarcină și monitorizarea ei în echipa interdisciplinară, formată din medic de familie, ginecolog și cardiolog, sunt esențiale în cazul hipertensiunii arteriale induse de sarcină”, a declarat dr. Ovidiu Grama, doctor în medicină, medic primar obstetrică-ginecologie, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș.

Evenimentul este creditat cu 12 puncte EMC.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.