Premieră în România: Transfer dublu de ganglioni vascularizați

O pacientă din Pitești, în vârstă de 53 de ani, a primit șansa la o viață normală în urma unui transfer dublu de ganglioni vascularizați, după ce acum 23 de ani a suferit o mastectomie oncologică și a făcut un limfedem. Din păcate, în România nu există date statistice despre incidența limfedemului post-mastectomie, dar la nivel internațional, experții estimează că între 5 și 40% dintre paciente pot dezvolta un anumit grad de limfedem (breastcancer.org).

Reușita aparține echipei chirurgicale a Centrului de Excelență în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă Zetta, coordonată de dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Limfedem de dimensiuni mari

Din cauza limfedemului, pacienta nu putea ridica mâna, fiindu-i tot mai greu să realizeze sarcinile zilnice. Echipa de experția a ținut cont de dimensiunile semnificative ale limfedemului și a decis efectuarea nu a unuia, ci a două transferuri de ganglioni: unul a fost recoltat din zona gâtului și transplantat la nivelul pumnului membrului cu limfedem, iar celălalt a fost realizat cu ganglioni incluși în lamboul DIEP (segment recoltat de pe abdomen) și poziționat la nivelul axilei.

„Genul acesta de intervenții nu fac minuni, nu vindecă, nu înlătură cauza apariției limfedemului, dar reprezintă cea mai nouă și cea mai de succes metodă de îmbunătățire a rezultatelor tratamentului limfedemului și de creștere a calității vieții acestor pacienți. În acest fel, la aproximativ 20% dintre cazuri se reduc dimensiunile limfedemului în proporție de 50 –60%, și în 60% dintre cazuri reducerea este de sub 50%. Din păcate, există și posibilitatea ca la 20% dintre pacienți să nu se observe nicio schimbare. La 8 zile de la operație, pacienta este bine. Noi sperăm ca în următoarele luni de zile, să se reducă semnificativ greutatea și dimensiunile antebrațului și astfel să se îmbunătățească calitatea vieții pacientei, să se poată deplasa și să își poată folosi membrul superior”, a declarat medicul Dragoș Zamfirescu.

Sursă foto: PR

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.