Premieră medicală națională: implantare percutană a unei valve aortice Jena

Prima implantare percutană a unei valve aortice Jena din România a avut loc recent în cadrul Spitalului SANADOR. Acest model de valvă este unic, deoarece permite o mare acuratețe a implantării și scade riscul obstrucției arterelor coronare. Procedura prin care a fost implantată valva este denumită TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) cu abord transapical și tratează stenoza aortică severă.

Intervenția de excelență a fost realizată în cazul unei paciente de 79 de ani, care prezenta multipli factori de risc cardiovasculari: hipertensiune arterială, dislipidemie, cunoscută ca boală aortică cu predominanța stenozei, care asociază insuficiență mitrală moderată, cu insuficiență cardiacă și importante calcificări la nivelul aortei ascendente și toracice – „aortă de porțelan”.

„Este o bioproteză naturală, echipată cu un plasture de pericard porcin exterior, așa-numita «fustă», cusută pe un stent autoexpandabil de nitinol. Calitatea foarte bună a acestei endoproteze face ca valva să funcționeze un timp îndelungat. Faptul că această valvă este aprobată la nivel internațional, nu numai pentru pacienții cu stenoză aortică, ci și pentru pacienții cu insuficiență aortică, face ca această procedură să servească unei categorii mai largi de pacienți. După intervenție, pacienta se simte bine și a fost externată, cu stare generală bună”, a explicat Dr. Rodica Niculescu, Medic Primar Medicină Internă, Competență Cardiologie Intervențională, Șef Laborator Cateterism Cardiac.

Echipa de medici care a efectuat operația a fost alcătuită din: cardiologi intervenționali – Dr. Rodica Niculescu, Dr. Cristina Spînu; cardiolog clinician și ecografist: Dr. Daniela Popescu; anestezie: Dr. Costin Scarlat și echipa de chirurgie cardiovasculară condusă de Conf. Dr. Horațiu Moldovan, Dr. Stanislav Rurac și Dr. Gabriel Vasile.

Beneficii incontestabile

Valva aortică Jena este singura valvă transcateter care se poate implanta și pacienților cu insuficiență aortică, nu doar celor cu stenoză aortică și este unică, deoarece cuprinde trei ancore metalice, vizibile în scopie, care îi permit medicului clinician să poziționeze proteza cu o mare acuratețe, în poziția corectă, din punct de vedere anatomic. Această valvă oferă un aliniament precis subcoronarian în valva nativă a pacientului.

Un alt avantaj major pe care îl aduce valva aortică Jena este acela că nu există riscul obstrucției arterelor coronare. Mai mult, în comparație cu valvele expandabile cu balon folosite în mod regulat, valva aortică Jena este autoexpandabilă, retractabilă și repoziționabilă. Aceste caracteristici nu doar că elimină riscul rupturii anulare, în cazul unor calcificări masive, dar contribuie și la succesul procedurii și a creșterii încrederii clinicienilor în acest model de valve.

La nivel mondial au fost implantate 1 800 de valve Jena, dintre care 15% în insuficiență aortică. Valva Jena este în prezent singura valvă pentru TAVI aprobată în tratamentul pacienților cu risc înalt sau inoperabili prin metode clasice, care suferă de insuficiență aortică severă.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.