În România, incidența bolilor tiroidiene a crescut de 3 ori în ultimii 6 ani

Numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din țara noastră este în continuă creștere. Astfel, dacă în 2010, s-au înregistrat 35.439 de cazuri noi de afecțiuni tiroidiene, în 2016, cifrele s-au triplat, ajungând la 83.413 cazuri noi, conform datelor statistice ale Institutului Național de Sănătate Publică din decembrie 2017.

Dintre toate tulburările tiroidiene, cel mai frecvent întâlnită este hipotiroidia, cu 12.577 de noi cazuri în 2016, urmată de hipertiroidie, cu 9.575 de noi cazuri, în același an. Potrivit statisticilor, în România, 87,8% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei, polul acestei afecțiuni fiind județul Hunedoara, cu 1.028 de noi cazuri depistate, urmat de București și Ilfov – 932 de cazuri și Alba – 768 de cazuri.

Date mult mai apropiate de realitate

Medicii endocrinologi precizează că, deși creșterea numărului de pacienți cu boli ale tiroidei este mult mai mare, cifrele nu trebuie privite într-o lumină negativă. „Faptul că noi avem acum la dispoziție dozarea anticorpilor anti-peroxidază și anti-tiroglobulinici ne-au ajutat să ajungem la niște cifre care sunt mult mai apropiate de realitate. Acum mulți ani când făceam endocrinologie și nu aveam la dispoziție kiturile de dozare, ratele de tiroidită autoimună pe care le puteam raporta erau mai mici nu pentru că aveam mai puțină patologie, ci pentru că nu o puteam diagnostica. Așadar, trebuie să privim aceste date în primul rând prin prisma îmbunătățirii metodelor diagnostice paraclinice, cât și imagistice”, precizează prof. univ.dr Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, prim-vicepreședinte al Societății Române de Endocrinologie.

Pacienții cer un program național de screening

Având în vedere predilecția populației României pentru patologia tiroidiană, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) solicită autorităților implementarea de urgență a unui program național pentru depistarea bolilor tiroidei. „În întreaga lume, programele naționale de screening sunt deja un lucru cât se poate de normal. În România, însă, acestea nici măcar nu sunt pe agenda zilei. În plus, medicii specialiști atenționează că în România sunt mulți pacienți nediagnosticați. De aceea, insistăm ca autoritățile să demonstreze că le pasă cu adevărat de pacienți, oferindu-le dreptul la sănătate, care este elementar”, spune Rozalina Lăpădatu, președinte APAA.

Un program național de screening ar putea, pe de o parte, să le ajute pe femei să conștientizeze că simptomele precum modificările greutății, stările de anxietate sau depresie ori insomnia ar putea fi eliminate cu ajutorul tratamentului corect. Pe de altă parte, dacă autoritățile ar ști cu exactitate câți pacienți sunt, ar putea lua măsurile potrivite pentru ei.

Recomandări importante în prevenție:

  • De cele mai multe ori, „ceea ce simțim poate fi din vina” tiroidei. Fluctuațiile în greutate, iritabilitatea, anxietatea și oboseala cronică sunt semne care impun un control amănunțit;
  • Analiza nivelului de TSH din sânge este esențială în detectarea problemelor tiroidiene;
  • După vârsta de 35 de ani, atât femeile, cât și bărbații, ar trebui să-și facă un control al glandei tiroide.

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.