Premieră națională: reconstrucţie mamară minim-invazivă prin tehnica pre-pectorală

O procedură de ultimă oră în domeniul chirurgiei reconstructive mamare, prin tehnica pre-pectorală, a fost realizată pentru prima dată în țara noastră. Intervenția a fost efectuată de o echipă chirurgicală de la Institutul Sânului în cazul unei paciente în vârstă de 51 ani, după operația de mastectomie.

Reconstrucția de sân pre-pectorală este o alternativă inovatoare, minim-invazivă, la metoda clasică prin care implantul siliconic este plasat sub mușchiul pectoral, fapt ce, în general, asociază dureri postoperatorii, edem pe perioadă îndelungată și un aspect artificial al sânului.

Rezultate superioare

Noua tehnică presupune inserarea deasupra mușchiului pectoral (pre-pectoral) a unei membrane biologice (derm artificial) ce învelește implantul de silicon, pentru a fi plasat subcutanat. Membrana este prinsă de chirurg de peretele toracic, după ce țesutul mamar afectat de cancer a fost îndepărtat, și are rolul de a preveni complicațiile tardive, precum contractura capsulară, respectiv deformare, durere locală și consistență dură a sânilor, precum și deplasarea implantului sau asimetrii. Dermul artificial nu determină reacții imunologice, în timp fiind populat de celulele corpului și asimilat de organism.

„Utilizarea membranelor biologice este, în prezent, vârful tehnologiei medicale în ceea ce privește reconstrucția sânului după cancerul mamar, oferind rezultate vizibil îmbunătățite – durerile postoperatorii sunt mult reduse, recuperarea mai ușoară, iar sânul are un aspect mult mai natural”, a precizat dr. Andreea Meruță, medic specialist chirurgie plastică și reconstructivă, membru al Boardului European de Chirurgie Plastică.

Un singur timp operator

Intervenția a fost realizată într-un singur timp operator, a durat 1 oră  și 30 de minute și a fost încheiată cu succes, pacienta având o evoluție postoperatorie favorabilă, fără dureri sau complicații ulterioare. Aceasta va urma o perioadă de recuperare de aproximativ trei săptămâni, în care se va prezenta periodic la control. Ca soluție de derm artificial, chirurgii au folosit o matrice dermică acelulară (ADM) din colagen porcin, o membrană performantă patentată, cu peste 20 de studii științifice deja publicate și peste 4000 de intervenții chirurgicale în întreaga Europă.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.