Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2022, acordat elvețianului Svante Pääbo

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2022 a fost acordat omului de știință elvețian Svante Pääbo pentru descoperirile sale în ce privește genomul hominizilor (primate dispărute) și evoluția umană. Prin secvențierea genomului neanderthalian și dezvoltarea tehnicilor care au permis recuperarea și analizarea ADN-ului speciilor preistorice, descoperirile lui Pääbo au deschis calea către o mai bună înțelegere a originii umane.   

Secvențierea genomului neanderthalian

Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil prin secvențierea genomului neanderthalian, ruda dispărută a oamenilor. De asemenea, a descoperit și un hominid necunoscut anterior, Denisova. Foarte important, Svante a mai descoperit că transferul de gene a avut loc de la acești hominizi la Homo sapiens, în urma migrației din Africa cu aproximativ 70.000 de ani în urmă. Acest flux al genelor are relevanță fiziologică astăzi, afectând, de exemplu, modul în care sistemul imunitar reacționează la infecții. Astfel, cercetările geneticianului au dat naștere unei discipline științifice complet noi, paleogenomica.

Savantul a folosit cea mai recentă tehnologie pentru secvențierea ADN-ului și a creat laboratoare cu standarde înalte de curățenie pentru a proteja specimenele împotriva contaminării. Descoperirile lui Pääbo au stabilit o resursă unică, utilizată pe scară largă de către comunitatea științifică pentru a înțelege mai bine evoluția și migrația umană.

Surse: Nobelprize.org; Theguardian.com

Sursa foto: Nobelprize.org

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.