Premiul Nobel pentru Medicină a fost câştigat de trei oameni de ştiinţă

Doi oameni de ştiinţă americani şi unul britanic au câştigat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, pe anul 2019. Câştigătorii au fost anunţaţi în data de 7 octombrie 2019, în urma deciziei membrilor Comitetului Nobel, de la Karolinska Institutet din Suedia. Conform organizatorilor, cei trei cercetători au fost desemnaţi câştigători datorită „descoperirilor despre cum se adaptează şi simt celulele disponibilitatea oxigenului. (n.r. Cei trei) Au identificat sistemul molecular care reglează activitatea genelor ca răspuns la diferite niveluri de oxigen. Au pus bazele înţelegerii modului în care nivelurile de oxigen afectează celulele şi funcţiile fiziologice. Aceste descoperiri deschid drumul pentru noi strategii de luptă împotriva anemiei, cancerului şi a multor altor boli”, se arată în motivarea Comitetului Nobel.

Medalia Nobel pentru Fiziologie sau Medicină

Cine sunt câştigătorii?

Bucuria a fost extrem de mare pentru cei trei oameni de ştiinţă. Aceştia şi-au făcut şi au trimis poze către Karolinska Institutet, alături de mesaje de mulţumire.

Gregg Semenza

Gregg L. Semenza este profesor de pediatrie, oncologie radiologică, chimie biologică, medicină şi oncologie la  Universitatea de Medicină Johns Hopkins (SUA). Printre premiile primite în decursul carierei se numără Laskar sau Wiley, dar Gregg L. Semenza este cunoscut, în special, pentru descoperirea HIF-1, care arată cum celulele canceroase se adaptează mediilor slab oxigenate.

William Kaelin

Născut în 1957 la New York, William G. Kaelin Jr. este profesor la Universitatea Harvard (SUA). Lucrează, de asemenea, la Institutul de cercetare a cancerului Dana-Farber (SUA). În decursul carierei prestigioase a câştigat numeroase premii, printre care Premiul Laskar sau ASCO Science of Oncology Award.

Gregg L. Semenza (stânga) şi William G. Kaelin Jr. (dreapta)

Sir Peter Ratcliffe

Sir Peter J. Ratcliffe este medic britanic și biolog celular și molecular. În vârstă de 65 de ani, acesta a deţinut şi deţine numeroase funcţii importante la unităţi medicale de elită din Marea Britanie, precum  Spitalul John Radcliffe, Universitatea Oxford sau Institutul Francis Crick. Sir Peter J. Ratcliffe a câştigat o mulţime de premii şi, datorită serviciilor în medicină, a fost ridicat la rangul de cavaler în 2014, de aici şi denumirea de “Sir” din faţa numelui său.

Câștigătorii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină sunt stabiliți de către 50 de profesori, după ce în prealabil Comitetul Nobel evaluează candidații. Din anul 1901, Premiul Nobel este acordat oamenilor de știință care au realizat cele mai importante descoperiri pentru omenire.

Surse: nobelprize.org, wikipedia.org; sursă foto: twitter@NobelPrize

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.