Primul test care ar putea detecta tulburările de dispoziție

Oamenii de știință de la Universitatea din Australia de Sud au dezvoltat primul test care ar putea prezice cu exactitate tulburările de dispoziție ale oamenilor, pe baza nivelurilor unei proteine ​​specifice găsite în creier. Legăturile dintre nivelurile scăzute ale factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF) și depresie sunt cunoscute, dar, până în prezent, oamenii de ştiinţă nu au putut distinge cele trei forme ale proteinei BDNF existente în probele de sânge. BDNF este activ în hipocampus, cortex și creierul bazal – zone vitale pentru învățare, memorie și gândire superioară.

Tulburările de dispoziție: Etapele studiului

Profesorul Xin-Fu Zhou, unul dintre cercetători, susține că există dovezi care sugerează că stresul psihologic scade nivelul proteinei BDNF din creier și că lipsa acesteia provoacă depresie. Într-un studiu pe 215 de persoane din China, inclusiv 90 de pacienți cu depresie clinică și 15 cu tulburare bipolară, cercetătorii au descoperit niveluri scăzute ale BDNF în sânge. Cu cât depresia este mai severă, cu atât nivelul proteinei BDNF este mai scăzut. Cercetătorii spun că nivelurile serice de BDNF mai mici de 12,4 ng/ml ar putea fi utilizate ca marker pentru diagnosticarea depresiei și tulburării bipolare.

proBDNF injectat atât în ​​creier cât și în mușchi poate declanșa comportamente depresive

Date provenite de la alte studii dovedesc că precursorul BDNF (proBDNF) are funcții biologice intrinseci, care sunt adesea diametral opuse funcțiilor neurotrofinei mature. Cercetătorii sunt de părere că inflamația din celulele creierului care este legată de comportamentele depresive și proBDNF pare să activeze sistemul imunitar. Prin urmare, pentru a obţine o interpretare corectă a testului, BDNF matur trebuie separat de precursorul său.

Kitul de testare poate distinge cele două proteine

Profesorul Zhou a descoperit că proBDNF injectat atât în ​​creier cât și în mușchi poate declanșa comportamente depresive. Astfel, echilibrul proBDNF/BDNF este o componentă importantă în reglarea multor procese din celulele sistemului nervos central. Kitul de testare dezvoltat de cercetători poate face diferenţa între cele două proteine, spre deosebire de alte kituri de pe piață.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.