Rata vaccinării copiilor din România, tot mai scăzută

res-shutterstock_14889289 - chimoAcoperirea vaccinală în țara noastră a continuat să scadă în ultimii ani, fiind cu mai bine de 5% sub nivelul optimal, de 95%, recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății. Situația îngrijorătoare a fost prezentată și analizată în cadrul celei de-a IV-a ediții a Conferinței Naționale Actualități în Vaccinologie – RoVaccin 2016.

Scăderea acoperirii vaccinale reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică la nivel global, iar România nu face deloc excepție de la acest fenomen riscant, ba dimpotrivă. Dovadă în acest sens stau cifrele. Potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în cazul copiilor care au împlinit un an în iulie 2015, acoperirea vaccinală la 12 luni era sub 90% pentru bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare, precum: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, rujeolă, oreion, rubeolă sau hepatita B.

Panta descendentă pe care se află acoperirea vaccinală în țara noastră este considerată de specialiști o consecință a scăderii încrederii în beneficiile vaccinării. Tot mai mulți părinți au refuzat să-și vaccineze copiii pe fondul unor informații neadevărate vehiculate în spațiul public, provenind din surse necredibile din punct de vedere științific și medical.

În acest context, specialiștii în domeniul vaccinologiei prezenți la Conferința Națională RoVaccin 2016 au atras atenția că orice decizie a părinților legată de vaccinarea copiilor trebuie luată cu responsabilitate, iar responsabilitatea înseamnă o informare corectă pe această temă, din surse avizate profesional.

„Ne dorim ca oamenii, în general, și părinții copiilor, în particular, să înțeleagă corect toate aspectele legate de vaccinare și să acționeze cu responsabilitate în ceea ce privește vaccinarea.

Trebuie să discernem între informația medicală, bazată pe dovezi științifice, și informațiile provenite din surse neavizate care, punând în discuție efectele benefice ale vaccinării, reușesc în anumite cazuri să determine atitudini confuze. În multe situații, din cauza acestor atitudini, acoperirea vaccinală a scăzut, ceea ce înseamnă riscuri pentru sănătatea publică”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.

Societatea Română de Microbiologie a organizat a IV-a ediție a Conferinței Naționale Actualități în Vaccinologie – RoVaccin 2016 pentru a facilita dialogul profesioniștilor români implicați în vaccinare. La eveniment au participat, pe lângă specialiști în domeniul medical, reprezentanți ai societății civile, autorităților care au dezbătut provocările din domeniul vaccinologiei, precum și soluțiile concrete pentru gestionarea cât mai eficientă a Programului Național de Vaccinare.

Text: Natalia Talmacec

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.