Vaccinarea, cea mai eficientă metodă împotriva spitalizării asociate bolii COVID-19

Până la sfârșitul lunii august a acestui an, 170 de milioane de persoane din Statele Unite erau complet vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, reprezentând peste 62% din populația cu vârsta mai mare sau egală cu 18 ani. Toate cele trei vaccinuri utilizate – Pfizer/BioNTech, Spikevax/Moderna și Janssen – s-au dovedit eficiente în prevenirea spitalizărilor la adulții cu vârsta mai mare sau egală cu 65 de ani. Acest aspect nu sugerează însă că pacienții cu schema completă de vaccinare nu pot contracta virusul, cel mai frecvent această categorie de pacienți dezvoltând forme ușoare de COVID-19 sau fiind chiar asimptomatici. Foarte rar, au fost raportate forme serioase de boală la pacienții vaccinați.

Au fost analizate datele provenite de la pacienții spitalizați cu boala COVID-19

Așadar, cu ajutorul COVID-NET (sistem de supraveghere ce colectează datele și care asociază rezultatele pozitive SARS-CoV-2 cu rata spitalizărilor), au fost analizate datele provenite de la peste 67.000 de pacienți internați cu diagnosticul de COVID-19, în perioada ianuarie – iunie 2021, interval de timp în care infecția a fost, în general, cauzată de varianta Delta a virusului. Au fost comparate caracteristicile și evoluția bolii la acești pacienți și s-a încercat realizarea unei corelații cu statusul vaccinat/nevaccinat. În toate cazurile, infecția cu SARS-CoV-2 a fost confirmată prin diagnosticul de laborator.

Astfel, din cei 67.311 de pacienți evaluați, 30.967 (87,6%) erau nevaccinați, 1.791 (5%) primiseră o doză de vaccin cu mai puțin de 14 zile înainte de data internării, iar 1.255 (3%) erau complet vaccinați. Totuși, trebuie să se țină seama de faptul că dimensiunile grupurilor evaluate au variat considerabil, ceea ce poate influența rezultatul studiului.

Vârsta medie a grupului de pacienți vaccinați a fost semnificativ mai mare decât cea a pacienților nevaccinați (73 de ani vs. 59 de ani), cei dintâi fiind predominant rezidenți ai unor centre specializate de îngrijire.

În plus, 32,1% dintre pacienții complet vaccinați prezentau imunosupresie, comparativ cu 11,3% dintre pacienții nevaccinați. Imunosupresia a fost asociată cu antecedente de cancer de organ sau de transplant de organ. În plus, pacienții din grupul vaccinaților prezentau cel puțin trei comorbidități, comparativ cu pacienții din grupul nevaccinaților.

Ratele de spitalizare, mai mari la persoanele nevaccinate

Ratele de spitalizare asociate COVID-19 au fost de aproximativ 17 ori mai mari la persoanele nevaccinate, comparativ cu persoanele vaccinate, care aveau sub 65 de ani, și de peste 13 ori mai mari la adulții cu vârsta de peste 65 de ani.

Procentele de spitalizare au rămas de peste 10 ori mai mari la persoanele nevaccinate, comparativ cu persoanele vaccinate, indiferent de vârstă, în perioada iunie – iulie 2021, perioadă în care varianta Delta a predominat, ceea ce sugerează că vaccinurile rămân extrem de eficiente în prevenirea spitalizării.

Rezultatele au fost publicate într-o lucrare prezentată pe platforma medrxiv.org, fără peer review (evaluarea efectuată de către experți din domeniu, care nu fac parte din echipa editorială).

Sursa: medrxiv.org

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.