Rezultate alarmante: 1 din 25 de copii are valori ale LDL-colesterolului peste 130 mg/dl

rezultate-alarmante_resultFundația CardioPrevent a desfășurat în primăvara acestui an la Timișoara campania CLIPA – Combaterea Efectelor Hiperlipidemiei Familiale la Adolescenți. În cadrul programului au fost testați aproximativ 470 de copii cu vârsta de 10 ani. Astfel, 1 din 25 de copii are valori ale LDL-colesterolului peste 130 mg/dl.

„O explicație pentru aceste rezultate este combinația dintre activitatea fizică insuficientă și alimentația extrem de bogată în calorii, dar aceste valori crescute pot fi și un indicator al hipercolesterolemiei familiale. Indiferent de cauză, acești copii trebuie să aibă un stil de viață sănătos și să fie luați în observație medicală, pentru a evita complicațiile majore date de ateroscleroză (infarct miocardic și accident vascular cerebral), ce pot surveni adeseori de la 30-40 de ani. Nivelul crescut al colesterolului este un factor ignorat, lipsit de simptome, dar responsabil de multe complicații devastatoare”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaiță, Președintele Fundației CardioPrevent.

Hipercolesterolemia familială determină complicații aterosclerotice încă de la vârste tinere

Hipercolesterolemia familială (o anomalie genetică a metabolismului lipidic) este cauza incriminată pentru complicații aterosclerotice încă de la vârste tinere, iar statisticile din Uniunea Europeană arată că aproximativ 1 din 200 de persoane suferă de această tulburare genetică.

Programul CLIPA și-a propus educarea profesorilor, părinților și elevilor cu privire la importanța prevenției și a unui stil de viață sănătos, informarea părinților despre riscurile asociate bolilor cardiovasculare și implicațiile hipercolesterolemiei familiale la copii, dar și despre importanța depistării precoce a acestei afecțiuni și în final testarea nivelului de colesterol la copiii cu vârsta de 10 ani (clasa a IV-a) pentru depistarea valorilor crescute ale LDL-colesterolului.

 

Text: Andreea Bunea

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.