Rolul celulelor gliale în apariția schizofreniei

Un studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători sugerează că simptomele schizofreniei apar din cauza unor celule defecte din creier, cu rol de a proteja celulele nervoase. Aceste noi date sunt extrem de interesante și schimbă percepția convențională, care susținea că, de fapt, celulele nervoase ar fi responsabile de apariția bolii. „Prin studierea şoarecilor, cărora le-am introdus celule gliale umane, am reuşit să testăm modul în care celulele disfuncţionale gliale pot cauza anormalităţi în formarea reţelelor neuronale ale creierului, care, la rândul lor duc la anxietate severă, comportament antisocial şi perturbări grave ale somnului”, a declarat coordonatorul  studiului Steven Goldman, profesor la Universitatea din Rochester (S.U.A.).

Celulele gliale nu îşi mai îndeplinesc sarcinile corect

Celulele gliale, găsite în sistemul nervos, au rolul de a îndeplini sarcini ajutătoare pentru celulele nervoase, astfel încât acestea să îşi poată îndeplini funcţiile corect. Practic, studiul a fost realizat prin transplantarea de celule gliale, luate de la pacienţi diagnosticaţi cu schizofrenie, la şoareci de laborator. Rezultatele au arătat că celulele gliale nu au putut să îşi îndeplinească sarcinile, din cauza unui mecanism defect. Oamenii de ştiinţă au observat schimbări de comportament la şoareci, apariţia anhedoniei, a tulburărilor de somn şi chiar a stărilor de anxietate, exact ca la pacienţii umani. Descoperind cauza apariţiei schizofreniei, oamenii de ştiinţă speră că, în viitor, vor fi posibile tratamente funcţionale pentru paicenții diagnosticaţi cu schizofrenie în stare incipientă. Cercetarea poate fi folosită şi în crearea de metode de diagnostic, pentru a se observa dacă un subiect are risc de dezvoltare a schizofreniei. Statisticile sunt alarmante şi arată că, la ora actuală, la nivel mondial, peste 21 de milioane de oameni se confruntă cu această boală cumplită.

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.