1.000 de noi pacienți cu boli reumatice înregistrați în 2019

Potrivit celor mai recente date prezentate în cadrul Ședinței Anuale a Registrului Român de Boli Reumatice, organizate de Societatea Română de Reumatologie și Asociația Registrul Român de Boli Reumatice, aproximativ 1.000 de pacienți noi cu boli reumatice au fost înregistrați în 2019 în Registrul Român de Boli Reumatice, dintre care 397 de pacienți cu spondilartrite, 499 de pacienți cu artrită reumatoidă și 84 cu artropatie psoriazică. Astfel, la finalul anului trecut, Registrul includea în jur de 10.000 de pacienți cu forme severe de reumatisme inflamatorii: artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artropatie psoriazică, lupus şi vasculite, ce necesită tratament cu medicamente biologice.

„Pe măsura progreselor înregistrate în aplicarea rezultatelor derivate din studiile clinice, știința medicală a realizat că are nevoie și de date pe termen lung, care reflectă mai bine practica reală, provenite de la pacienți neselecționați, cu variate comorbidități, colectate prin utilizarea la scară largă a registrelor de pacienți. Registrul Român de Boli Reumatice contribuie la un management mai bun al pacienților, la atingerea unor rezultate terapeutice optime, dar și la evaluarea costurilor asociate acestor boli”, a declarat prof. dr. Cătălin Codreanu, președintele Societății Române de Reumatologie.

Spondilita anchilozantă

La finalul lui 2019 în Registru figurau 3.651 de pacienți cu spondilită anchilozantă, în creștere față de 2018 (3.417 de pacienți). Dintre aceștia, 76% sunt bărbați, vârsta medie fiind de 46,8 ani, dar cu toate acestea, 40% se încadrează în intervalul de vârstă 26-45 de ani, iar 66% dintre pacienți sunt încă activi în câmpul muncii, constatându-se o îmbunătățire la acest capitol față de anii precedenți. Vechimea medie a bolii la inițierea tratamentului biologic este de 7 ani.

Artrita reumatoidă și artropatia psoriazică

În cazul artritei reumatoide, 4.755 de pacienți figurau la finalul lui 2019, cu 7,9% mai mult decât în 2018 (4.407). 85% dintre pacienți sunt femei, vârsta medie fiind de 60 de ani, însă mai mult de jumătate dintre pacienți se încadrează într-o perioadă activă a vieții (25-60 de ani). Datele privind artropatia psoriazică arată că în 2019 erau înregistrați 849 de pacienți, cu 2% mai mult ca în 2018. Raportul între bărbați și femei este de 1:1, vârsta medie 55,8 ani și peste 43% sunt activi profesional.

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.