România – acoperire vaccinală sub 75%

Conform datelor Centrului Național de Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile (2014), acoperirea vaccinală în România este sub nivelul recomandat de OMS.  Monitorizând copiii cu vârsta de 12 luni născuți în iulie 2013, s-a constatat că rata medie de acoperire vaccinală este de 69,4% pentru vaccinul DTP4 și de 75,4% pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului. Cea mai mare acoperire vaccinală a înregistrat-o vaccinul împotriva hepatitei B – 91,3%.

Îngrijorător este faptul că acoperirea vaccinală a înregistrat o scădere față de anul anterior. Acoperirea vaccinală a scăzut cu 4% în cazul vaccinului împotriva hepatitei B.

”O rată de vaccinare inferioară recomandărilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sănătate publică, crescând riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populația să cunoască pericolele care pot apărea în cazul neacoperirii vaccinale corespunzătoare, deoarece vaccinurile oferă protecție nu numai individului, ci și colectivității, împiedicând transmiterea multor boli infecțioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizării trebuie să fie realizată exclusiv din surse credibile, de către profesioniști în domeniul medical sau de către persoane instruite în acest sens. Atragem atenția că reticența cu privire la utilitatea vaccinarii este cauzată de multe ori de o informare eronată sau incompletă, alimentată de surse neavizate”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, președinte Societatea Română de Microbiologie, cu ocazia  celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale Actualități în Vaccinologie – RoVaccin 2015, care a avut loc în data de 21 martie, la București.

Trebuie menționat faptul că Organizația Mondială a Sănătății recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%.

 

Text: Bianca Bădescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.