România ar putea avea un program național dedicat insuficienței cardiace

În condițiile în care statisticile îngrijorătoare arată că în medie în fiecare oră un român cu insuficiență cardiacă cronică (IC) moare, politicieni și medici s-au întâlnit pentru a găsi soluții în cadrul mesei rotunde „Povara insuficienței cardiace cronice în România – o provocare importantă pentru sistemul de sănătate”. La evenimentul din 20 martie 2018, președintele Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Dragoș Vinereanu a anunțat demararea procedurilor pentru ca România să aibă un program național pentru insuficiență cardiacă. Până la jumătatea acestui an ar trebui să fie strânse mai multe propuneri privind acest nou program. În cadrul evenimentului au fost prezentate statistici alarmante, care anunță că în țara noastră mortalitatea din cauza insuficienței cardiace cronice este dublă față de alte state din Uniunea Europeană – 40/100.000 persoane!

În fiecare oră, apar în România circa 5 noi cazuri de insuficiență cardiacă

Aproximativ 560.000 dintre românii de peste 35 de ani (4,7% din populația României) suferă de insuficiență cardiacă, iar în fiecare oră apar 5 noi cazuri (aproximativ 45.000 de cazuri noi în fiecare an), mai arată statisticile prezentate în cadrul mesei rotunde. Probabilitatea medie de supraviețuire peste zece ani a unui pacient cu insuficiență cardiacă este de doar 20%!

„Prognosticul este mai prost decât la majoritatea formelor de cancer, în condițiile unui tratament cu posibilități relativ limitate. În plus, insuficiența cardiacă implică utilizarea unor resurse importante din partea societății pentru tratamentul acestor pacienți și pentru reintegrarea lor socială”, a declarat prof. dr. Dragoș Vinereanu.

La eveniment au mai participat dr. Attila László, președintele Comisiei de Sănătate Publică din Senatul României, care a fost numit președintele grupului de lucru pentru identificarea măsurilor necesare în privința IC, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate și Familie din Camera Deputaților, Loreta-Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale și Răzvan Vulcănescu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.