Screeningul pentru cancerul de colon ar trebui să înceapă la 45 de ani

Un grup de cercetători din Statele Unite ale Americii le recomandă adulţilor să înceapă testele pentru a detecta cancerul de colon începând cu vârsta de 45 de ani, în loc de 50 de ani, cum era iniţial recomandat. Cu ajutorul testării regulate prin intermediul programelor de screening, acest tip de cancer poate fi prevenit în proporţie de 80%. În ultimele două decenii, rata diagnosticului de cancer colorectal a scăzut în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani, potrivit Societăţii Americane pentru Cancer. Conform oamenilor de ştiinţă, 12% din cazurile de cancer de colon diagnosticate în acest an s-au înregistrat la persoanele cu vârste sub 50 de ani. Astfel, ei consideră că începerea screeningului cu câțiva ani mai devreme ar putea salva vieţi.

Cancerul de colon în Europa

Cancerul de colon este cel mai frecvent tip de cancer din Europa şi al treilea cel mai frecvent din lume. Aproximativ 447.000 de persoane au fost diagnosticate în anul 2012 cu această afecţiune în Europa, reprezentând 13% din totalul de cancere din această regiune. Specialiştii susțin că unul din 20 de bărbaţi şi una din 35 de femei vor dezvolta acest tip de cancer la un moment dat. Mai exact, 35 din 10.000 de bărbaţi şi 25 din 10.000 de femei sunt diagnosticaţi cu cancer de colon, anual în Europa.

Cancerul de colon în România

Peste 15.000 de cazuri de cancer de colon sunt depistate anual în România. 94% dintre persoanele diagnosticate au între 50 şi 70 de ani, iar 59% dintre cazurile diagnosticate sunt înregistrate la persoanele peste 70 de ani. Cancerul de colon reprezintă a treia cauză de deces prin cancer, după cancerul pulmonar. Riscul de a dezvolta această afecţiune pe toata durata vieţii este de 4,49% pentru bărbaţi şi 4,15% pentru femei.

Surse: healthline.com; esmo.org

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.