Tensiunea arterială optimă ajută creierul să îmbătrânească mai lent

Pacienții cu hipertensiune arterială prezintă risc de îmbătrânire accelerată a creierului, după cum indică rezultatele unui nou studiu în domeniu. Potrivit oamenilor de știință, persoanele cu tensiune normală au creierul cu 6 luni mai tânăr, față de vârsta în ani. Studiul, realizat de către experții de la Universitatea Națională Australiană, a arătat că participanții cu hipertensiune arterială aveau creierul îmbătrânit și prezentau risc de boli cardiovasculare, atac vascular cerebral și demență.

Stilul de viață are un aport important în ceea ce privește tensiunea arterială

Profesorul Walter Abhayaratna, coautor al studiului și medic cardiolog, susține că păstrarea tensiunii arteriale la un nivel optim va ajuta creierul să-și mențină tinerețea și să fie sănătos, pe măsura înaintării în vârstă. Tocmai de aceea, este important să aveți un stil de viață armonios încă din tinerețe. Echipa de profesioniști din cadrul Universității Naționale Australiene, în colaborare cu cei din Germania și Noua Zeelandă, au examinat mai mult de 2.000 de scanări RMN provenite de la un număr de 686 de pacienți sănătoși, cu vârste cuprinse între 44 și 76 de ani. De asemenea, participanților li s-a măsurat tensiunea arterială de aproximativ patru ori pe parcursul unui an, aceste date fiind utilizate pentru a determina vârsta creierului unei persoane, ca indicator al sănătății sistemului nervos.

Comparativ cu persoanele care aveau o tensiune optimă, de 110/170 mmHg, cele cu hipertensiunea a cărei valoare era de 135/85 mmHg, aveau creierul cu 6 luni mai îmbătrânit față de vârsta reală. Medicii trag un semnal de alarmă legat de faptul că din ce în ce mai mulți tineri suferă de hipertensiune arterială, așadar măsurile trebuie luate din timp.

Sursa: Sciencedaily.com

 

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.