Se lucrează la crearea unui ficat artificial în laborator

 

Bioingineria medicală continuă să dea rezultate tot mai promiţătoare. Oamenii de ştiinţă au descoperit o reţea genetică moleculară, care controlează dezvoltarea ficatului. Cercetarea înseamnă un pas înainte în generarea de ţesut hepatic uman, creat din celule stem pluripotente. Aceasta a fost efectuată de o echipă internaţională de specialişti în bioinginerie din SUA şi Germania. Rezultatele sunt extrem de importante în contextul în care pentru bolile de ficat în stadii terminale, singurul tratament funcţional este transplantul de ficat, iar listele de aşteptare sunt foarte lungi. La momentul publicării rezultatelor, ficatul de dimensiuni mici creat prin bioinginerie avea 10 mm lăţime şi era ţinut într-o soluţie specială, într-un vas Petri.

Șansă la viață pentru pacienții bolnavi

Autorii studiului au folosit secvenţierea ARN pentru monitorizarea modului în care celulele se modifică atunci când sunt combinate într-un micromediu 3D. Cercetarea a urmărit celulele vasculare, celulele ţesutului conjunctiv şi celulele hepatice aflate într-un proces complex de comunicare. Avantajul principal al folosirii tehnologiei ARN este că generează o schiţă a activităţii genelor, în orice tip de celulă. „Abilitatea de a crea prin bioinginerie ficat transplantabil și țesuturi hepatice reprezintă o extraordinară şansă pentru cei care suferă de boli de ficat și au nevoie de tratamente inovatoare, care le pot salva viața. Aceste date ne oferă informaţii noi şi detaliate despre comunicarea intracelulară între celulele ficatului aflate în dezvoltare”, a declarat dr. Takanori Takebe, coordonator al studiului. Cercetările vor continua, iar autorii speră ca în cel mai scurt timp să treacă la faza următoare, reprezentată de teste clinice.

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.