Abordarea multidisciplinară este esențială în cazul AVC-ului

Statisticile din România referitoare la accidentul vascular cerebral nu sunt suficiente pentru a avea imaginea exactă asupra situației din țara noastră, au susținut specialiștii prezenți la evenimentul „AVC 360° – Călătoria Pacientului”. Organizată de ARCIS EDU (Asociația Română de Comunicare în Sănătate), conferința a reunit la Craiova 265 de medici care au discutat despre importanța abordării multidisciplinare a cazurilor de AVC. La eveniment au participat specialiști din medicina de familie, medicina de urgență, ATI, neurologie sau neurochirurgie.

Medicii nu sunt formați să-și dezvolte abilitățile de comunicare și colaborare

Medicii specialiști spun că în România este nevoie de o cultură a lucrului în echipa medicală, iar primul pas este îmbunătățirea comunicării medic-medic, dar și medic-pacient. Mai mult, faptul că AVC-ul afectează persoane tot mai tinere ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă atât pentru autorități, cât și pentru pacienți.

„Vorbim despre o patologie care a atins cote îngrijorătoare în țara noastră, de vârste din ce în ce mai scăzute, de dizabilitate, uneori pentru toată viața cu consecințe dramatice pentru pacient și pentru familia lui. Nu mai vorbesc și de costurile sociale. Întrebarea este: avem sau nu nevoie de constituirea echipelor multidisciplinare care să susțină acești pacienți? Răspunsul este unanim afirmativ. […] Medicii nu sunt formați să-și dezvolte abilitățile de comunicare și colaborare nici cu pacienții și nici cu colegii sau personalul de suport. Eu nu știu să existe în programa universitară cursuri de dezvoltare de abilități de comunicare. Ne bazăm destul de mult pe cei 7 ani de acasă și cam atât”, a declarat dr. Adelaida Marinescu, președinta ARCIS EDU.

„AVC 360° – Călătoria Pacientului” este primul eveniment științific din seria celor șapte care se vor desfășura pe tot parcursul anului 2018, având ca temă accidentul vascular cerebral.

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.