Somnolența pe parcursul zilei, semn de Alzheimer

Un studiu recent arată faptul că persoanele în vârstă care au tulburări de somn manifestate prin imposibilitatea unei odihne fără întreruperi pe parcursul nopții și prin nevoia de a dormi pe parcursul zilei, sunt mai susceptibile de a dezvolta boala Alzheimer. Cercetarea a fost realizată de către oamenii de știință de la Clinica Mayo din SUA, în perioada 2009-2016, pe un număr de 283 de pensionari, peste 70 de ani, fără niciun simptom al demenței. Subiecții care au avut stări de oboseală puternică pe timpul zilei au înregistrat o acumulare mult mai mare de plăci amiloide la nivelul creierului, o cauză a bolii Alzheimer, față de celelalte persoane.

Un tratament timpuriu al tulburărilor de somn ar putea preveni instalarea bolii

În cadrul studiului oamenii de știință au efectuat, în cazul fiecărui pacient, cel puțin două scanări ale creierului și au analizat regularitatea și durata senzațiilor de somnolență din timpul zilei. O cincime din persoanele care au suferit de somnolență pe parcursul zilei au avut și o creștere a nivelului de amiloid.

„Starea de somnolență din timpul zilei a fost asociată cu acumularea de beta-amiloid, la persoanele în vârstă. Există deja multe modalități eficiente de îmbunătățire a somnului. Este posibil ca o intervenția timpurie asupra persoanelor cu risc de boală Alzheimer să prevină sau să întârzie debutul bolii”, a declarat dr. Barbara Bendlin, coordonatoarea studiului.

În anul 2017, la nivel global, se estima că peste 50 de milioane de persoane sufereau de demență. Statistic, la fiecare 3 secunde apare în lume un nou caz de demență.

 

Sursa: www.dailymail.co.uk

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.