Spray-ul chimio, înlocuitorul terapiilor clasice?

Descoperire remarcabilă a oamenilor de știință. Chimioterapia, care poate avea numeroase efecte secundare, ar putea fi înlocuită cu un simplu spray, cu rol în distrugerea celulelor canceroase rămase în urma tratamentelor. Spray-ul chimio (en. chemo spray) a fost creat de o echipă de cercetători condusă de prof. Hyung Joon Cha, de la Universitatea de Știință și Tehnologie Pohang, din Coreea de Sud. Acesta conține un medicament folosit în chimioterapie, care este încapsulat în nanoparticule și care este apoi pulverizat direct pe suprafața țesutului, în apropierea tumorii.

Conține un agent anticancerigen

Față de metoda chimioterpiei clasice, spray-ul are un risc mai mic de toxicitate, dar și efecte terapeutice superioare, susțin cercetătorii. Un alt avantaj al acestei metode este aminoacidul  DOPA, un agent anticancerigen, care ajută la diminuarea fierului din celulele canceroase. Acesta este un element extrem de important în condițiile în care fierul promovează proliferarea celulelor canceroase, iar dispariția acestuia duce la slăbirea celulelor cancerigene și, în final, la apoptoză.

„În cadrul acestor cercetări, am aplicat nanoparticule adezive prin pulverizare pe suprafețele țesuturilor folosind un atomizor. Ne gândim la extinderea aplicațiilor terapeutice în funcție de tipurile de pulverizare, cum ar fi pulverizarea endoscopică sau laparoscopică, pentru diferite tratamente pentru cancer. În plus, vom dezvolta un sistem de livrare pentru diferiți agenți terapeutici, cum ar fi gene, peptide sau agenți fototermici, precum și alte medicamente”, a declarat prof. Hyung Joon Cha.

Sursa: phys.org

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.