Studiu: Virusul care distruge celulele canceroase

Un nou tip de terapie împotriva cancerului, ce folosește un virus comun pentru a infecta și distruge celulele canceroase, prezintă rezultate pozitive în studiile realizate pe subiecții umani, potrivit oamenilor de știință din Marea Britanie. Este vorba despre o formă modificată a virusului herpesului labial – herpes simplex – care a distrus tumorile, odată cu administrarea noii terapii injectabile. Vor fi necesare și cu siguranță vor mai urma și alte studii mai ample pe acest subiect, însă experții susțin că descoperirea este un colac de salvare pentru pacienții care se confruntă cu cancer în stadiu avansat.

Cazul tânărului vindecat de cancer

Tânărul Krzysztof Wojkowski, în vârstă de 39 de ani, din Londra, este unul dintre pacienții care au luat parte la studiul de siguranță de fază unu în curs, condus de Institutul de Cercetare a Cancerului și de Royal Marsden NHS Foundation Trust. Pacientul a fost diagnosticat, în 2017, cu cancer la nivelul glandelor salivare. În ciuda intervențiilor chirurgicale și a altor tratamente, cancerul a avansat.

Datorită terapiei cu o versiune special modificată a virusului herpes, care provoacă în mod normal herpes labial, cancerul pare să fi fost eliminat. Pacientul a făcut injecții la fiecare două săptămâni, timp de cinci săptămâni, ceea ce a eradicat complet cancerul.

Cum acționează virusul în fața celulelor canceroase

Injecțiile (numite RP2), administrate direct în tumoră, atacă cancerul în două moduri: prin invadarea celulelor canceroase care se sparg și prin activarea sistemului imunitar. Aproximativ 40 de pacienți au încercat tratamentul ca parte a studiului.

Rezultatele au fost prezentate la o conferință medicală la Paris, Franța, și au mai arătat că:

  • 3 din 9 pacienți cărora li s-a administrat numai RP2, printre care și Krzysztof Wojkowski, au prezentat micşorări ale tumorilor;
  • 7 dintre cei 30 de pacienți care au urmat tratament combinat au prezentat beneficii în urma tratamentului.

Cercetător în cadrul studiului, prof. Kevin Harrington a declarat pentru BBC că răspunsurile la tratament au fost „cu adevărat impresionante”, fiind vorba de o serie de cancere avansate, inclusiv cancer esofagian și un tip rar de cancer ocular.

„Rar vedem rate de răspuns atât de bune în studiile clinice în stadiu incipient, deoarece scopul lor principal este testarea siguranței tratamentului și implică pacienți cu cancere foarte avansate, pentru care tratamentele actuale au încetat să funcționeze.”, a detaliat Harrington.

Nu este prima dată când oamenii de știință folosesc un virus pentru a lupta împotriva cancerului. În urmă cu câțiva ani, NHS a aprobat o terapie bazată pe virusul răcelii, numită T-Vec, pentru cancerul avansat de piele.

Sursa: BBC.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

 

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.