Telomeraza, de ajutor în tratamentul fibrozei renale

Oamenii de ştiinţă din cadrul Centrului Național de Cercetare a Cancerului, Spania, doresc să conceapă un tratament pentru vindecarea fibrozei renale. Fibroza renală este cea mai frecventă cauză a insuficienței renale, o boală care poate fi tratată în prezent doar prin dializă. Aceștia sunt de părere că soluţia este reprezentată de o terapie genetică, care activează producţia de telomerază. Echipa de cercetători s-a folosit de această terapie genetică în trecut, vindecând fibroza pulmonară la şoareci.

Tranziţia epitelial-mezenchimală, legătura dintre telomerii scurţi şi fibroza renală

Maria A. Blasco, autoarea studiului, este de părere că există o legătură între telomerii scurţi şi fibroza renală. Telomerii sunt regiuni de ADN aflate la capătul cromozomilor liniari. Aceasta consideră ca legătura dintre telomerii scurţi şi fibroza renală este tranziţia epitelial-mezenchimală (EMT). EMT este un proces de reprogramare celulară, care cauzează modificări atât la markerii de suprafaţă ai celulelor cât şi la nivelul proteinelor, factorilor de creştere, genelor, receptorilor şi citoscheletului. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele cu fibroză renală au telomeri scurţi şi consideră că mărimea acestora ar putea avea legătură cu mutaţiile celulelor.

Telomerii scurți influenţează dezvoltarea anumitor boli

Oamenii de ştiinţă de la Centrul Național de Cercetare a Cancerului din Spania au demonstrat într-un studiu anterior că telomerii scurți au legătură cu dezvoltarea unor boli legate de procesul de îmbătrânire, cum ar fi fibroza pulmonară. Cu fiecare diviziune celulară, telomerii devin mai scurți până când nu mai pot proteja cromozomii. Celulele care sunt deteriorate în acest fel se opresc din divizare și țesutul îmbătrânește. Pentru a determina dacă telomerii joacă într-adevăr un rol în dezvoltarea fibrozei renale, cercetătorii au folosit în cadrul studiului şoareci care nu aveau Trf1, o proteină esențială pentru funcția telomerilor. Acești șoareci cu telomeri disfuncționali au dezvoltat fibroză renală, subliniind importanța funcției telomerilor împotriva fibrozei renale.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.