Un grup de neuroni ajută la mişcarea ochilor în spaţiul 3D

Cercetătorii de la Universitatea Alabama din Birmingham au descoperit un grup de neuroni neidentificat anterior, care ajută oamenii să controleze mişcările ochilor în timp ce privesc în spațiul tridimensional. Viziunea 3D reprezintă capacitatea ambilor ochi de a se concentra asupra unui obiect şi de a combina cele două imagini vizuale într-o singură imagine tridimensională clară. Oamenii nu privesc o scenă statică, ochii lor se mişcă identificând părţile interesante ale scenei, imaginându-şi în minte o „hartă” tridimensională.

Legătura dintre sacadele disjunctive şi neuroni

Când vizualizează o imagine, oamenii îşi mută privirea pe obiectele din imaginea respectivă de mai multe ori pe minut. La fiecare schimbare, ochiul stâng şi ochiul drept se rotesc, în general în aceeaşi direcţie, dar cu diferite viteze de rotaţie. Aceste mişcări inegale sunt cunoscute sub numele de sacade disjunctive.

Sacadele disjunctive sunt de două tipuri: sacade conjugate (ochii se rotesc la unison) şi mişcările simetrice ale ochiului, când ochii se rotesc în sensuri opuse. Mecanismul de bază pentru sacadele disjunctive nu este cunoscut.

Etapele studiului

Oamenii de ştiinţă au cercetat o anumită regiune a creierului situată aproape de nucelul oculomotor, numită formațiune reticulară mezencefalică centrală sau FRMc. Aceştia au descoperit că FRMc ar putea conţine neuroni premotori implicaţi în controlul neuronal al sacadelor disjunctive. Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceşti neuroni se activează doar în timpul sacadelor disjunctive, iar în timpul sacadelor conjugate, precum şi în momentul în care ochii se rotesc în opuse sunt inactivi. În plus, activitatea acestui grup de neuroni este strâns legată de viteza cu care ochii se deplasează unul către celălalt sau se îndepărtează.

Grupul de cercetători consideră că acest studiu poate ajuta la explicarea şi găsirea unor soluţii pentru tratarea strabismului.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.