Un nou medicament ar putea trata boala gură-mână-picior

Cercetătorii au descoperit un medicament pe care-l consideră a fi un posibil candidat împotriva enterovirusului 71, cauza bolii gură-mână-picior, o problemă des întâlnită la copii. Componenta de interes este o moleculă care se leagă de ARN (acidul ribonucleic) – materialul genetic al virusului și îi schimbă forma, astfel încât virusul să nu se multiplice și să nu afecteze gazda.

Boala gură-mână-picior: medicamentul targetează enterovirusul 71

În prezent, nu există medicamente sau vaccinuri aprobate de Food and Drug Administration pentru enterovirusul 71.  În timp ce la majoritatea oamenilor simptomele se îmbunătățesc în decurs de 7 până la 10 zile, cazurile severe pot provoca inflamații la nivelul creierului, paralizie și pot duce chiar și la deces.

În mod normal, majoritatea medicamentelor sunt concepute pentru a se lega de proteine, blocând sau perturbându-le rolul în apariția bolii. Dar o mare parte a genomului uman și agenții lor patogeni microbieni nu codifică proteinele, ceea ce înseamnă că doar o fracțiune din materialul genetic este targetat.

Când un virus precum enterovirusul 71 infectează o celulă umană, își injectează ARN-ul în celula respectivă și se multiplică, infectând și celulele vecine.

Mononucleoza infecțioasă

Cercetătorii de Universitatea Duke, Universitatea Case Western Reserve și Universitatea Rutgers, Statele Unite, au identificat o moleculă, DMA-135, care pătrunde în celulele umane infectate și se atașează de suprafața lor. Astfel se permite accesul către o altă moleculă – o proteină care blochează „citirea” instrucțiunilor genetice ale virusului, oprind astfel dezvoltarea virală.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.