Un român din patru are o experiență cu cancerul

res-poza studiuCirca un sfert dintre români a avut, la un moment dat, o experiență cu boala canceroasă, dezvăluie o cercetare sociologică efectuată recent de Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) și compania de cercetare a pieței IMAS, al cărei scop a fost evaluarea relației dintre români și cancer. Cercetarea, realizată în perioada 1-20 aprilie 2016 pe un eșantion reprezentativ la nivelul întregii țări, a dezvăluit că 5,2% dintre români au fost diagnosticați cu cancer la un moment dat de-a lungul vieții, iar 21,1% au sau au avut un membru al familiei (soț/soție, copil, părinți) diagnosticat cu o formă de cancer.

Românii se tem de cancer

Aceeași cercetare a mai arătat și că 26,6% dintre români se tem că boala canceroasă nu poate fi vindecată, în timp ce 7,4% se tem de absența tratamentelor eficiente, 7,1% − de indisponibilitatea tratamentelor specifice la nivel național, 5,8% − de lipsa banilor pentru tratamente, iar 7,6% − de boala în sine. „Dacă, în urmă cu 30 de ani, diagnosticul de cancer era sinonim cu sfârșitul iminent, într-un orizont de timp foarte limitat, acum lucrurile s-au schimbat esențial. Multe forme de cancer sunt acum boli cronice, precum diabetul zaharat sau poliartrita reumatoidă”, a afirmat dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină (InoMed).

Românii nu își permit tratamentele inovatoare împotriva cancerului

Nu mai puțin de 65% dintre români, diagnosticați sau nu cu cancer, sunt de părere că statul nu asigură un tratament corespunzător pentru pacienții care suferă de acest tip de boală, iar 75% afirmă că medicamentele noi în tratarea cancerului ajung prea greu la pacienții din România. Deși peste 33% dintre români sunt la curent cu noutățile în domeniul terapiei oncologice, le asociază cu costuri ridicate, care le depășesc posibilitățile materiale. Astfel, numai 16% consideră că și-ar putea permite să beneficieze de un tratament modern, de ultimă oră, în timp ce 44% susțin că nu au nicio posibilitate de a acoperi costurile unui astfel de tratament inovator.

Text: Dana Săporan

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.