Un stent arterial inteligent poate furniza informaţii despre fluxul sangvin

Stenturile pot salva vieţile pacienţilor cu probleme vasculare, lărgind practic vasele de sânge îngustate. Un nou astfel de stent, aflat încă în fază experimentală, poate transmite informaţiile legate de fluxul sangvin către un laptop sau smartphone. Acest implant a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Georgia, Statele Unite, şi este realizat din mai multe materiale biocompatibile, senzori şi antene. Stentul nu are baterie care trebuie încărcată sau înlocuită.

Dispozitivul poate fi introdus chirurgical

La fel ca în cazul unui stent arterial obişnuit, dispozitivul poate fi introdus chirurgical pentru a menţine un flux sangvin adecvat. Câmpurile magnetice sunt utilizate pentru a transfera energie stentului, iar senzorii culeg informaţiile legate de fluxul sangvin care sunt transmise apoi prin semnal radio, oferind informaţii live despre ceea ce se întâmplă în vasele de sânge. Sistemul electronic este proiectat pentru a livra informaţii hemodinamice precum valoarea tensiunii arteriale şi a pulsului. Dispozitivul este foarte mic şi subţire, tocmai de aceea poate fi introdus printr-un cateter. În urma testelor realizate până la acest moment, device-ul a furnizat date precise după ce a fost plasat în artera iliacă a unui iepure. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Science.

Sursa foto: Newatlas.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.